WHO gaat door met onderzoek naar oorsprong coronavirus

zorg

Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat verder met het onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Topman Tedros Adhanom Ghebreyesus spreekt een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature tegen, waarin werd gemeld dat WHO de studie had gestaakt.

Wel bevestigt hij dat het onderzoek wordt gehinderd door de minimale bijdrage van China. “Zeven weken geleden heb ik nog een brief gestuurd naar een topfunctionaris in China met de vraag om medewerking”, aldus Tedros woensdag. “Neem van mij aan dat we blijven aandringen tot we antwoorden krijgen.” Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde eerder verbolgen over verhalen dat het gegevens had achtergehouden en stelde dat het land “informatie en updates rond het traceren van de oorzaak” had gegeven aan de WHO.

In het artikel van Nature dat dinsdag uitkwam, vertelden wetenschappers hoe het onderzoek vastliep na wederzijdse beschuldigingen van de Chinese en Amerikaanse overheid. WHO-epidemioloog Maria Van Kerkhove verklaarde in het blad dat de politiek over de hele wereld “de vooruitgang belemmerde” van het onderzoek. De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump beweerde vroeg in de coronapandemie dat het virus afkomstig was uit een Chinees laboratorium. China wees juist weer terug naar de Verenigde Staten.

Vier mogelijke scenario’s

Het WHO-onderzoeksteam publiceerde in 2021 over de eerste fase van het onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Daarin werden vier mogelijke scenario’s geschetst. Het meest aannemelijke is dat het virus zich verspreidde van vleermuizen op mensen, misschien met nog een ander dier ertussen. De tweede fase van het onderzoek moest vaststellen wat er precies is gebeurd. Volgens Nature had de WHO dat plan echter opgegeven.

Bron

Deel dit bericht