Zorgverzekering

Wat zijn mijn rechten en plichten bij de zorgverzekering?

Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering hebben. Je hebt daarbij bepaalde rechten en plichten. Je hebt deze rechten en plichten:

 • Een basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering niet
  Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering hebben. De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Het basispakket dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis, psychiater of apotheek. Je bent niet verplicht een aanvullende verzekering af te sluiten.
 • Een zorgverzekeraar moet je accepteren voor de basisverzekering
  Je mag kiezen bij welke zorgverzekeraar je jouw zorgverzekering afsluit. Een zorgverzekeraar kan je niet weigeren voor de basisverzekering, wat jouw leeftijd of gezondheid ook is. Een zorgverzekeraar mag je wel weigeren voor de aanvullende verzekering, maar in de praktijk komt dit bijna niet voor.
 • Je hoeft jouw verzekeringen niet bij dezelfde verzekeraar af te sluiten
  Je hoeft jouw basisverzekering en eventuele vrijwillige aanvullende verzekering niet bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Voor een ‘losse’ aanvullende verzekering kunnen wel bijzondere voorwaarden gelden, zoals een hogere premie.
 • Je kunt kiezen uit verschillende zorgpolissen
  Zorgverzekeraars bieden verschillende polissen aan: een naturapolis, een restitutiepolis of een combinatie daarvan. Bij een naturapolis kiest jouw verzekeraar goede zorgaanbieders en sluit er contracten mee. Als je zorg nodig hebt, kies je als verzekerde dan uit een van deze geselecteerde zorgaanbieders. Bij een restitutiepolis kies je zelf jouw zorgaanbieder en jouw verzekeraar vergoedt de kosten.
 • Een zorgverzekeraar heeft zorgplicht
  Een zorgverzekeraar heeft zorgplicht. Dit betekent dat jouw verzekeraar je de zorg uit de basisverzekering geeft die je nodig heeft. En ook dat de zorgverzekeraar de kosten van de basiszorg vergoedt. De verzekeraar moet je ook helpen om de juiste zorg te vinden. En ervoor zorgen dat je deze op tijd krijgt en op een redelijke afstand bij je vandaan. Kun je bijvoorbeeld niet tijdig in een ziekenhuis terecht? Dan is jouw verzekeraar verplicht om te zorgen dat je elders terecht kunt.
 • Je kunt ieder jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar
  Aan het eind van ieder jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekering. Jouw oude zorgverzekering moet je vóór 1 januari opzeggen en de nieuwe verzekering moet je vóór 1 februari afsluiten. Je bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd.

Interessante artikelen over dit onderwerp

iStock-1314873618-Steeds-meer-gesjoemel-met-servicekosten
Huren
24 mei

Steeds meer gesjoemel met servicekosten

logo_toeslagen_nl-Dienst-Toeslagen-berekent-opnieuw-huurtoeslag-2024
Huren
24 mei

Dienst Toeslagen berekent opnieuw huurtoeslag 2024: huurtoeslag wordt iets hoger

iStock-1287214683-Voor-ouderen-en-starters-is-in-Vinex-wijken-amper-plaats
Huren
16 mei

Voor ouderen en starters is in Vinex-wijken amper plaats