Zorg op afstand (e-health)

Als er geen zorgverlener in de directe omgeving met jou bezig is, dan spreken we van ‘zorg op afstand’. Denk hierbij aan beeldschermzorg of een medicijndispenser met controle op afstand. De dispenser geeft een seintje als medicijnen ingenomen moeten worden en geeft vervolgens de juiste medicatie. In dat geval hoeft er geen verpleegkundige langs te komen en wordt de medicatie toch tijdig en vaak genoeg ingenomen. De gebruiker bevestigd via een druk op een knop dat de medicatie uit de medicijndispenser is gehaald. Als de knop niet wordt ingedrukt, gaat er een signaal richting de zorgcentrale. Het is belangrijk te beseffen dat een druk op de knop alleen maar aangeeft dat het zakje uit de dispenser is gehaald. Het geeft geen enkele garantie dat de medicijnen ook daadwerkelijk zijn ingenomen.

 

Controle op afstand

Voor mensen met dementie of lichtere geheugenproblemen biedt de apotheker Baxter-zakjes aan. Dit zijn medicijnen in een zakje. Er is één zakje voor elk moment dat de medicatie moet worden ingenomen. Een sticker op het zakje geeft aan op welke dag en welk tijdstip het zakje moet worden geopend. De zakjes zitten op een medicijnrol die na – een vooraf vastgestelde periode – wordt aangevuld.

Bij ernstige geheugenproblemen of fysieke ongemakken komt een wijkverpleegkundige op vaste tijden aan huis om de medicatie aan te reiken. Ga voor meer informatie hierover naar uw huisarts, apotheek of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Interessante artikelen over dit onderwerpen

Verbond-waarschuwt-voor-partijen-die-brandveiligheid-willen-controleren
Veilig wonen
21 juni

Verbond waarschuwt voor partijen die ‘brandveiligheid willen controleren’

Slim-omgaan-met-je-waterverbruik
Veilig wonen
15 juni

Slim omgaan met je waterverbruik

Verduurzamen-huis-wordt-makkelijker-voor-mensen-met-weinig-geld
Veilig wonen
1 juni

Verduurzamen huis wordt makkelijker voor mensen met weinig geld