Schuldhulpverlening

Zelf je schulden regelen

Heb je beginnende schulden? Pak ze zelf aan met het stappenplan van zelfjeschuldenregelen.nl. Bij kleinere schulden is het meestal nog niet nodig om hulp te zoeken. Je kunt zelf ook een oplossing proberen te vinden. De Nibud website zelfjeschuldenregelen.nl helpt u daarbij.

Met de quickscan op zelfjeschuldenregelen.nl zie je snel of deze site geschikt is voor jouw situatie.

 

In vijf stappen naar een oplossing

Zelfjeschuldenregelen.nl begeleidt je in vijf stappen naar een plan van aanpak voor jouw geldproblemen. Er staat achtergrondinformatie over het oplossen van schulden en de werkwijze van schuldeisers. Ook lees je hoe anderen hun schulden hebben opgelost.

 

Hoe werkt het stappenplan?

Bij stap 1 maak je een overzicht van jouw schulden. Waar en hoeveel schuld heb je? Als je die vraag heeft beantwoord maak je bij stap 2 een inschatting van wat je denkt te kunnen aflossen. Je ziet later bij stap 4 of dit haalbaar is of niet.

Bij stap 3 werk je jouw situatie verder uit. Zo krijg je een beeld van wat jouw vaste lasten en andere uitgaven zijn. Als dit duidelijk is maak je bij stap 4 een begroting. Je past de begroting zelf aan naar jouw situatie. Onderaan zie je of het ingeschatte bedrag bij stap 2 haalbaar is als aflossing.

Stap 5 is het betaalplan. Welk bedrag kunt je op basis van jouw begroting aflossen? Als er geen ruimte is om af te lossen dan moet je jouw begroting aanpassen bij stap 4. Als er wel ruimte is voor aflossing, kun je nu beginnen met doen van voorstellen voor een betalingsregeling.

Tip: Op zelfjeschuldenregelen.nl zijn ook voorbeeldbrieven te vinden. Met deze brieven kun je schuldeisers voorstellen doen voor een betalingsregeling.

84% onderneemt direct actie wanneer zij merken dat ze achter lopen met betalen.

 

Wat kunt u nog meer doen?

Los sneller af met uw extraatjes
Probeer zo veel mogelijk op tijd de aflossingen te betalen om extra kosten te voorkomen. Een jaaroverzicht kan hierbij helpen. Noteer per maand uw inkomsten en uitgaven en bekijk in welke maanden u geld overhoudt.

Probeer zo veel mogelijk of zelfs alles in een keer af te lossen. Dit kan als je een maand wat extra’s over heeft. Je kunt bijvoorbeeld jouw vakantiegeld of de eindejaarsuitkering gebruiken voor de aflossing van uw schuld.

 

Lenen

Met een lening kunt je een aantal kleinere schulden direct aflossen. Eén grote lening is overzichtelijker dan een aantal kleine leningen. Let er wel op dat je niet het ene gat met het andere vult. De lening moet je echt gebruiken voor aflossen en niet voor nieuwe uitgaven. Ook moet de totale maandelijkse aflossing niet groter worden dan wat je nu aflost. Anders wordt jouw totale schuld alleen maar hoger.

 

Contact met uw schuldeisers

Reageer altijd op een brief. Ook van een incassobureau of deurwaarder. Dit kan hogere kosten voorkomen. Spreek een haalbare betalingsregeling af, die u ook echt na kunt komen. Anders verliest u uw geloofwaardigheid bij de schuldeisers.

Tip: Lukt het u niet om uw geldzaken zelf weer op de rails te krijgen? Zoek dan hulp. Wacht niet te lang maar onderneem actie.

Interessante artikelen over dit onderwerp

iStock-475975378-Nieuwe-huurwet-per-1-juli-van-kracht-wat-gaat-er-veranderen
Huren
25 juni

Nieuwe huurwet per 1 juli van kracht; wat gaat er veranderen?

iStock-1087825380-Gasketel-blijft-in-huurwoning-vervanging-maar-1-op-de-10-keer-een-warmtepomp
Huren
8 juni

Gasketel blijft in huurwoning: vervanging maar 1 op de 10 keer een warmtepomp

rob-jetten-2-In-laatste-weken-loodst-het-demissionaire-kabinet-Energiewet-door-Tweede-Kamer
Huren
4 juni

In laatste weken loodst het demissionaire kabinet Energiewet door de Tweede Kamer