Kwijtschelding gemeentelijke belastingen
Als jouw inkomen niet voldoende is om de gemeentelijke belastingen (in een keer) te betalen, dan kun je kwijtschelding aanvragen. Jouw gemeente beoordeelt de aanvraag aan de hand van jouw inkomen, jouw vermogen en jouw uitgaven. De gemeente hanteert voor toewijzing hiervan landelijk opgestelde regels en mag daar niet vanaf wijken.
Wel zijn er kleine regionale verschillen: in sommige gemeenten is het mogelijk een automatische kwijtschelding te krijgen. In dat geval is het niet nodig om – bij ongewijzigde gegevens – elk jaar een kwijtscheldingsaanvraag in te dienen. In bepaalde gevallen is kwijtschelding niet mogelijk, maar kun je wel gebruikmaken van een betalingsregeling.
Meer informatie over het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.
Naast kwijtschelding voor gemeentelijke belastingen kun je ook aanvragen indienen voor de onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing, rioolheffingen en hondenbelasting (alleen voor de eerste hond).
Naast kwijtschelding voor gemeentelijke belastingen kun je ook aanvragen indienen voor de onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing, rioolheffingen en hondenbelasting (alleen voor de eerste hond).
Hoe werkt het indienen van een aanvraag?
Het meest verstandig is direct na de eerste aanslag kwijtschelding aan te vragen bij de afdeling Belastingzaken. Zodra die afdeling uw aanvraag heeft ontvangen heeft u uitstel van betaling totdat uw aanvraag is beoordeeld. Zelfs na een aanmaning of dwangbevel kunt nog kwijtschelding aanvragen, maar om gedoe te voorkomen adviseren wij u de aanvraag al eerder te versturen.
Heeft u de afgelopen drie maanden een betaling verricht waarvan u nu denkt dat er kwijtschelding mogelijk was? Dan kunt u dat nu nog rechttrekken door meteen een kwijtscheldingsaanvraag in te dienen. Dit geldt ook voor nog openstaande betalingen. Is het geld langer dan drie maanden geleden overgemaakt? In dat geval kunt u geen aanspraak meer maken op de mogelijkheid tot kwijtschelding.
Het laatste moment waarop kan worden overgegaan tot het aanvragen van een kwijtschelding is wanneer u een aankondiging tot beslaglegging ontvangt. Als u alsnog volledige kwijtschelding toegewezen krijgt, dan hoeft u de kosten van een eventuele aanmaning of dwangbevel niet te betalen. Bij het aanslagbiljet zit altijd een reactieformulier waarmee u een aanvraagformulier voor kwijtschelding kunt opvragen.