Vergoeding van hulpmiddelen
In veel gevallen zorgt een verminderde gezondheid ervoor dat u afhankelijk wordt van (medische) hulpmiddelen. Veel hulpmiddelen voor behandeling, verpleging, verzorging, therapie of revalidatie vallen onder de basisverzekering. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een vergoeding? Kijk dan in uw zorgpolis of neem contact op met uw zorgverzekeraar.
Sinds een paar jaar vallen eenvoudige loopmiddelen, zoals krukken, een looprek of een rollator niet meer onder het basispakket. Deze hulpmiddelen moet u zelf kopen of huren. Dat kan via een thuiszorgwinkel. Wellicht heeft uw zorgverzekeraar deze hulpmiddelen opgenomen in een aanvullend verzekeringspakket. Neem voor informatie hierover contact op met een zorgverzekeraar. Als uw inkomen niet toereikend is om zelf hulpmiddelen te betalen en u bent ook niet verzekerd hiervoor dan komt u misschien in aanmerking voor bijzondere bijstand. Voor meer informatie over de bijzondere bijstandsregeling kunt u contact opnemen met de gemeente.
Blijvende ondersteuning
U kunt de gemeente ook benaderen als u blijvende hulpmiddelen nodig heeft om zelfstandig te kunnen wonen. De gemeente kan dan op grond van de Wmo een hulpmiddel (bijv. rolstoel, traplift of elektrische deuropener) aan u verstrekken. Denk hierbij aan een (bijv. rolstoel, traplift of elektrische deuropener).
Er wordt dan onderzocht of er een manier gevonden kan worden dat u het toch zelf kunt betalen. Ook kijkt de gemeente of er een andere partij verantwoordelijk is voor de kosten (zoals een woningcorporatie als het om een gemeenschappelijke voordeur gaat). De gemeente kan ook oordelen dat u beter kunt verhuizen naar een seniorvriendelijke woning.
Bron
-
Dit bericht verscheen ook op: hulpmiddelenwijzer.nl