Zorgen NOC*NSF: we sporten veel minder sinds corona

Gezond leven

De coronacrisis heeft een negatief effect gehad op hoeveel we in Nederland sporten. Vooral de lockdown in het afgelopen najaar hakte erin, blijkt uit cijfers die NOC*NSF vandaag presenteert. Het aantal Nederlanders dat wekelijks sportte in 2021 nam met 800.000 af ten opzichte van het jaar ervoor, dat ook door corona werd beheerst.

“Nederland is door de coronacrisis letterlijk tot stilstand gebracht”, zegt Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF. Lockdowns speelden een grote rol. Maar, waar bij de eerste lockdown in 2020 Nederlanders die wel bleven sporten dat zelfs vaker deden, daalde in de tweede en derde lockdown ook de activiteit onder die sporters.

Vooral bij jeugd

Van gemiddeld 9,6 keer per maand in 2019, naar 8,2 keer per maand twee jaar later. De afname was vooral te zien bij de jeugd van 5 tot en met 18 jaar. Waar in het coronavrije 2019 nog 78 procent van de jeugd aan sport deed, daalde dat een jaar later naar 68 procent, terwijl in 2021 nog maar 65 procent op een of andere manier sportief bezig was.

“We zien een enorme beweegachterstand”, zegt Van den Tweel. “Uit de cijfers blijkt dat de weg terug omhoog helaas nog niet is ingezet. Vooral het effect op de sportdeelname van jongeren is zorgwekkend. Na de coronacrisis verkeren we nu in een beweegcrisis.”

Binnensporten

Grote klappen vielen er in de binnensport, die tijdens de lockdowns te maken kreeg met dichte sporthallen. In twee jaar tijd verdwenen er 1,8 miljoen binnensporters van de radar. Ook hier is de jeugd de grootste groep afhakers met een daling van 15 procent in twee jaar.

Net als in 2020 werd er vorig jaar het meest gewandeld. Samen met fietsen is wandelen ook de enige sport in de top 10 die sinds corona een groei heeft doorgemaakt. Bij de jeugd bleef voetbal de grootste sport. Zwemmen kreeg, net als in 2020, de grootste klappen te verwerken.

KNVB de grootste

Het aantal leden van sportbonden – niet per se beoefenaars maar ook bijvoorbeeld coaches – steeg bij volwassenen met 66.000. Bij de jeugd was er een kleine afname: 10.000. Voetbalbond KNVB bleef veruit de grootste met 1,150 miljoen leden, gevolgd door Sportvisserij Nederland (595.000) en tennisbond KNLTB (576.000).

Bron

Deel dit bericht