Ziekenhuizen beginnen alvast met onderzoek naar ontstaan postcovidsyndroom

zorg

Vijf universitair medisch centra beginnen met meerdere onderzoeken naar het ontstaan van het postcovidsyndroom. De onderzoeken worden betaald met ingezameld geld, omdat het door het demissionaire kabinet beloofde geld nog niet beschikbaar is.

Het postcovidsyndroom (voorheen bekend als long covid of langdurige covid) is een verzamelnaam voor langdurige klachten die mensen hebben overgehouden aan een besmetting met het coronavirus.

Deze mensen hebben al langer dan drie maanden last van bijvoorbeeld vermoeidheid, geheugenproblemen, hoofdpijn en duizeligheid. Naar schatting tienduizenden tot honderdduizenden Nederlanders ervaren deze klachten.

Het is nog steeds niet duidelijk wat het postcovidsyndroom veroorzaakt. De artsen en wetenschappers van de umc’s in Rotterdam, Amsterdam, Leiden, Utrecht en Maastricht hopen met deze onderzoeken meer duidelijkheid te krijgen. Een van de onderzoeken kijkt bijvoorbeeld naar de invloed van achtergebleven virusdeeltjes op het immuunsysteem.

Het kabinet maakte eerder dit jaar bekend geld vrij te maken voor onderzoek naar het postcovidsyndroom. Maar dat geld is waarschijnlijk pas vanaf volgend jaar beschikbaar.

‘Echt een stap in de zoektocht naar de onderzoeken’

Stichting Long Covid zamelde al bijna 1,5 miljoen euro in, waardoor nu al kan worden begonnen met het onderzoek.

“Onderzoekers staan al jaren ongeduldig in de startblokken: nu pas krijgen ze het geld en de mogelijkheden om te kijken naar de biologische mechanismen die het postcovidsyndroom zouden kunnen veroorzaken”, zegt Merel Hellemons, longarts in het Erasmus MC in Rotterdam. “Voor de patiĆ«nten komt er zo gelukkig meer zicht op een oplossing.”

Ellen Bark-Lindhout van de Stichting Long Covid noemt de onderzoeken “echt een stap in de zoektocht naar de oorzaken en hopelijk een behandeling voor alle patiĆ«nten met het postcovidsyndroom”.

Dit jaar beginnen nog drie onderzoeken, die de wetenschappers binnen twee jaar willen afronden. Met die onderzoeken hopen ze “een stevige basis” te leggen voor verder onderzoek.

Bron

Deel dit bericht