Zeer verslavende medicatie zonder recept online te bestellen

zorg

Zeer verslavende medicatie zoals oxazepam en methylfenidaat zijn eigenlijk alleen op doktersrecept verkrijgbaar, maar toch zijn er webshops die de middelen zomaar in de verkoop doen. Niet alleen zijn deze middelen verslavend, ze kunnen ook heftige bijwerkingen veroorzaken waarvoor toezicht van een arts nodig is. Dit meldt consumentenprogramma Kassa. 

Kassa deed onderzoek onder vijf webshops en wist bij twee het kalmeringsmiddel oxazepam en adhd-medicijn Ritalin te bestellen. Ook konden journalisten zonder moeite designerdrugs van Ritalin en benzo’s in hun winkelkarretje doen en bestellen. Deze middelen zijn net zo verslavend als de medicijnen op doktersrecept. Eén webshop gaf Kassa er een gratis zakje xtc-light bij.

Mengels en verschillende doseringen

Gebruikers hebben eigenlijk geen idee wat ze hiermee kopen, want een webshop die benzodiazepine opstuurde had eigenlijk een mengsel gemaakt van twee vergelijkbare middelen. Ook de pillen blijken nogal in dosering te verschillen en vooral bij dergelijke medicijnen is het zeer belangrijk dat inname op gelijk niveau blijft, tenzij een arts een hogere dosis voorschrijft. Onderzoeker Remco Westerink van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRA) van de Universiteit Utrecht zegt dat de zakjes met medicijnen net zo goed in een schuurtje in elkaar kunnen zijn gezet.

Wetsvoorstel Nieuwe Psychoactieve Stoffen

Het ministerie van Volksgezondheid laat naar aanleiding van het Kassa-onderzoek weten geschokt te zijn van de uitslagen en zich zorgen te maken over het gemak waarmee mensen zulke middelen online kunnen kopen. Een woordvoerder zegt dat het hierom des te belangrijker is om het wetsvoorstel Nieuwe Psychoactieve Stoffen snel te behandelen. Designerdrugs als 4F-methylfenidaat (een synthetische variant van Ritalin) mag bij invoering van deze wet niet meer worden verkocht. Overigens blijken negen designer-benzo’s buiten de wetgeving te vallen, waardoor ze ook straks gewoon vrij verkrijgbaar blijven. In het voorjaar van 2024 wordt de nieuwe wet besproken.

Bron

Deel dit bericht