Wetenschappers steeds meer overtuigd van ontstaan corona op markt

Gezond leven

Een groep internationale onderzoekers zegt zeker te weten dat het coronavirus op de overdekte markt van Wuhan is ontstaan. De eerste coronabesmettingen vonden plaats rond de markt en van de meeste patiënten in december 2019 is bekend dat zij op de markt waren geweest. Nog preciezer: zij waren in de westelijke markthal waar (illegaal) levende zoogdieren werden verhandeld. De resultaten van het onderzoek onder leiding van de Universiteit van Arizona zijn nog niet door andere wetenschappers beoordeeld. Dit meldt NRC.

Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC heeft meegeschreven aan dit nieuwe artikel en noemt het een doorbaak over de oorsprong van corona. Volgens haar is het duidelijk dat het virus afkomstig is van wilde dieren. “Het is de stapeling van aanwijzingen die het bewijs hiervoor sterker maakt”, zegt ze op Twitter.

Lees ook: hoe is corona ontstaan?

Wilde dieren

Wetenschappers binnen dit onderzoek stellen dat er opvallend vaak positieve omgevingsmonsters zijn geconstateerd bij stallen op de markt waar wilde dieren werden verhandeld. Chinese onderzoekers publiceren dezelfde lijst, maar stellen dat de mens de bron van de uitbraak is geweest. Hoe dan ook, lijkt het erop dat alles op de markt is begonnen. En als het aan de internationale onderzoeksgroep ligt, begon het virus bij een vleermuis die het overbracht op een wild dier, dat het weer op mensen overdroeg. Toch is niet met 100 procent zekerheid uit te sluiten dat het virus uit een lab is ontsnapt.

Bron

Deel dit bericht