Wereld hypertensiedag: Vrouwen vaker bewust van risico’s te hoge bloeddruk

zorg

Vrouwen meten vaker hun bloeddruk dan mannen, zo blijkt uit recent onderzoek van de Hartstichting. Ook weten vrouwen beter dan mannen hoe zij hun bloeddruk moeten meten en wanneer er sprake is van een te hoge bloedruk.

Een te hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Wie denkt een hoge bloeddruk te kunnen merken, heeft het mis: een hoge bloeddruk voel of merk je meestal niet. Op tijd opsporen kan jaarlijks 1500 sterfgevallen en 6000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen.

De Hartstichting moedigt daarom 40-plussers aan om jaarlijks hun bloeddruk te meten, bijvoorbeeld vandaag op Internationale Hypertensiedag.

 

1,2 miljoen

Uit huisartsgegevens blijkt dat 2,8 miljoen Nederlanders een te hoge bloeddruk hebben. Er wordt geschat dat daarbovenop nog 1,2 miljoen mensen een te hoge bloeddruk hebben, maar dit niet van zichzelf weten.

 

Hartmonitor

Vrouwen gaan het vaakst met een bloeddrukmeter aan de slag om hun bloeddruk in de gaten te houden, zo blijkt uit de Hartmonitor van de Hartstichting. Ook geven vrouwen vaker aan te weten hoe ze hun bloeddruk kunnen meten en bij welke waarden deze te hoog is (respectievelijk 56% van de mannen tegenover 64% van de vrouwen weet dit).

 

Een gezond hart

Een te hoge bloeddruk vergroot het risico op een beroerte, een hartinfarct of hartfalen. De hoge druk in de bloedvaten beschadigt namelijk de wanden van de vaten. Zo kunnen zich stofjes, zoals cholesterol ophopen. De bloedvaten worden nauwer en de kans op een hartinfarct neemt toe. Ook moet het hart harder werken om het bloed rond te blijven pompen. Zo kan hartfalen ontstaan.

 

Verse maaltijd

Eenmaal bewust van een te hoge bloeddruk, kun je zelf veel doen om je bloeddruk te verlagen, bijvoorbeeld door minder zout te eten, te stoppen met roken en voldoende te bewegen. Door verse maaltijden te eten met veel groenten en kruiden in plaats van voorverpakte voedingsmiddelen, voorkom je dat je ongemerkt te veel zout binnenkrijgt.

Bron

Deel dit bericht