Wat heb je aan een aanvullende zorgverzekering?

zorg

De basisverzekering van de zorgverzekering vergoedt de meeste zorgkosten die je echt nodig hebt. Maar er zijn ook medische kosten die niet door de basisverzekering gedekt worden. Voor die kosten kun je overwegen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Wat wordt vergoed door een aanvullende zorgverzekering?

De kosten die een aanvullende zorgverzekering vergoedt, zijn per verzekeraar verschillend. Soms krijg je een vergoeding voor een percentage van de zorgkosten. De volgende zorgkosten zijn meestal gedekt:

  • Tandarts: vergoeding voor controles, vullingen, kronen, bruggen, orthodontie etc. Maximale vergoeding en percentage verschilt per polis. 100% vergoed voor kinderen tot 18 jaar.
  • Alternatieve geneeswijzen: vergoeding verschilt sterk per polis. Meestal maximaal bedrag per jaar voor alle therapieën samen. Therapeut moet vaak aangesloten zijn bij bepaalde beroepsvereniging.
  • Brillen en lenzen: vergoeding van enkele tientjes tot honderden euro per jaar, afhankelijk van gekozen polis. Vaak vergoeding voor glazen en montuur samen of een deel daarvan.
  • Fysiotherapie: vergoeding van een aantal behandelingen per jaar, afhankelijk van gekozen polis. Soms vergoeding tot maximaal bedrag per jaar.

Heb je een aanvullende zorgverzekering nodig?

Volgens een onderzoek van het CBS uit 2023 heeft 85% van de Nederlanders een aanvullende zorgverzekering.

Of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt, hangt af van je zorgbehoeften en budget, het is in ieder geval niet verplicht. De gemiddelde premie voor een aanvullende zorgverzekering is ongeveer € 300 per jaar. Als je gezond bent en weinig tot geen zorgkosten verwacht, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan de basisverzekering.

Het is goed om te weten dat er in 2023 een aantal wijzigingen zijn geweest voor de aanvullende zorgverzekering. Zo zijn de vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen verlaagd.

Wil je weten of een aanvullende zorgverzekering voor jou nodig is? Kijk dan eens op de website van Huurdersvoordeel en ontdek wat je kunt besparen bij VGZ en bij Menzis. Let op: je kunt alleen vanaf 12 november tot 31 januari je aanvullende verzekering aanpassen. Deze kun je dus niet tussentijds wijzigen. Bedenk dus vooraf wat je nodig hebt.

Bron

Deel dit bericht