Wanneer heb je aanvullende zorgverzekeringen nodig?

zorg

Het uitkiezen van een nieuwe zorgverzekering voelt altijd spannend aan. Je wilt de juiste keuze maken, je wilt niet voor verrassingen komen te staan en je wilt niet al te veel geld betalen. Het lastige is alleen dat je niet in de toekomst kan kijken. Je weet dus niet of je in het komende jaar mogelijk aanvullende zorg nodig hebt. 

Heb je de wens om in het komende jaar zwanger te worden? Of zit er mogelijk een grote ingreep bij de tandarts aan te komen? Dan kan het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering zeker interessant zijn. 

Wanneer aanvullende zorgverzekering afsluiten?

Er zijn meerdere situaties waarin een aanvullende zorgverzekering verstandig is:

  • Als je veel fysiotherapie nodig hebt, bijvoorbeeld vanwege chronische klachten of revalidatie na een operatie
  • Als je zwanger bent of zwanger hoopt te worden
  • Als je een grote (dure) ingreep bij de tandarts moet ondergaan
  • Als je op dit moment zorg nodig hebt en dit het komende jaar ook blijft
  • Als je verwacht komend jaar zorgbehoevend te worden
  • Als je zo min mogelijk risico wilt nemen

Welke aanvullende zorgverzekering je vervolgens af moet sluiten, hangt volledig van je situatie af. Bij het uitkiezen van een nieuwe zorgverzekering moet je daarom heel goed naar je zorgbehoeften kijken. Welke behoeften heb je op dit moment? En welke behoeften verwacht je mogelijk in het komende jaar te kijken?

 

Veel aanvullende pakketten

Het is goed om te weten dat je uit veel aanvullende pakketten kunt kiezen. Het is hierbij wel zaak om goed naar de inhoud van het basispakket te kijken. Je zorgverzekering tijdens zwangerschap dekt bijvoorbeeld al alle kosten voor de verloskundige zorg.

Heb je behoefte aan een aanvullend tandartspakket? Dan is het goed om te weten dat je uit meerdere van deze pakketten kunt kiezen. Elk pakket heeft zijn eigen voorwaarden en meerprijs per maand. Bij aanvullende pakketten weet je in ieder geval één ding zeker: je moet meer geld voor je premie per maand betalen.

 

Wat kost een aanvullende zorgverzekering?

De kosten voor een aanvullende zorgverzekering lopen gigantisch uiteen. Dit hangt af van het soort aanvullend pakket, maar ook van de verzekeraar. Je doet er daarom verstandig aan om bij meerdere verzekeraars goed naar de nieuwe zorgverzekering te kijken.

 

Eigen risico bij een aanvullende zorgverzekering

Weet je nu al dat je in het komende jaar zorg nodig hebt? Dan is het verstandig om je eigen risico niet te verhogen. De eerste 385 euro aan zorgkosten moet je zelf betalen. Als je nu al weet dat dit sowieso het geval is, is het niet verstandig om dit bedrag naar 885 euro te verhogen. Daarmee ben je simpelweg dief van je eigen portemonnee.

Al met al zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Het lastige is alleen dat je niet in de toekomst kunt kijken. Probeer daarom voor jezelf de juiste afweging te maken: wel of geen aanvullende zorgverzekering afsluiten?

 

Voordeel voor huurders

Via Huurdersvoordel.nl heb je ook in 2023 recht op collectiviteitskorting bij VGZ, Menzis en OHRA. Kijk op www.huurdersvoordeel.nl om te zien wat jij kunt besparen, en maak kans op 1 jaar zorgpremie cadeau.

Bron

Deel dit bericht