Wachttijd voor sociale huurwoning langer dan zeven jaar in kwart gemeenten

Gezond leven

Mensen die op zoek zijn naar een sociale huurwoning moeten in een kwart van de Nederlandse gemeenten langer dan zeven jaar wachten op een woning, blijkt zaterdag uit een onderzoek van de NOS. De langste wachttijden vind je in Landsmeer, Wormerveer, Amstelveen en Diemen.

Voor het onderzoek deed de NOS navraag bij alle gemeenten in Nederland. Slechts 212 van de in totaal 355 gemeenten leverden voldoende cijfers. In negentig van die gemeenten loopt de wachttijd op tot boven de zeven jaar. Dat zou dus betekenen dat een Nederlander in zeker een kwart van de gemeenten langer dan zeven jaar moet wachten op een sociale huurwoning. Waarschijnlijk zijn het er nog meer, omdat cijfers van 143 gemeenten ontbreken.

De langste inschrijfduur vind je in Noord-Holland: daar liggen de tien gemeenten waar inwoners het langst moeten wachten op een sociale huurwoning. In deze gemeenten ligt de wachttijd boven de veertien jaar.

Wat opvalt is dat veel van deze plaatsen onder de rook van Amsterdam liggen. In Landsmeer, Purmerend en Oostzaan, allemaal gelegen aan de noordkant van de hoofdstad, is de wachttijd respectievelijk 22, 24 en 15 jaar. In Diemen, ten oosten van Amsterdam, is de wachttijd ook vijftien jaar. In Amsterdam zelf moeten inwoners gemiddeld dertien jaar wachten op een sociale huurwoning.

Reden voor de lange wachttijden is simpelweg het karige aanbod van sociale huurwoningen. Tussen 2015 en 2020 is het aantal corporatiewoningen met 1 procent toegenomen, terwijl de bevolking in dezelfde periode met 3 procent toenam. “Verder heerste na de bouw van veel Vinex-woningen het gevoel dat we ‘wel klaar’ waren. Terwijl de vraag naar woningen nog wel toenam: door jongeren, arbeidsmigranten, ouderen en statushouders”, zegt Martin van Rijn, voorzitter van branchevereniging van woningcorporaties Aedes, tegen de NOS.

Bron

Deel dit bericht