Waarom is regelmatig bewegen zo belangrijk?

zorg

Uit onderzoek van Zorginstituut Nederland blijkt dat een groot deel van de Nederlanders de focus wil op een gezonder leven. Maar: in de praktijk blijkt het een stuk lastiger te zijn om dat daadwerkelijk toe te passen in het dagelijks leven.

Toch is het belangrijk om hier actief mee aan de slag te gaan; wil je gezonder en langer leven. Ga iedere dag naar buiten, investeer in fitness apparaten voor thuis of schrijf je in bij de sportschool. In dit artikel lees je meer over waarom regelmatig bewegen zo belangrijk is en wat dus de voordelen van bewegen zijn.

Sterker lijf door genoeg beweging

Er zijn verschillende voordelen waar je van kunt profiteren wanneer je genoeg beweegt. Een van de belangrijkste daarvan is zonder twijfel dat je een sterker lichaam krijgt wanneer je voldoende beweging krijgt. Je spieren zijn sterker, je hebt een betere conditie en je voelt je daardoor ook veel energieker dan wanneer je niet beweegt. Met een sterk lijf is het eenvoudiger om comfortabel door het leven te blijven gaan wanneer je wat ouder wordt. Dat is wel zo prettig. De kans op vallen én botbreuken is minder waardoor je langer zelfstandig kunt blijven.

Minder kans op hart- en vaatziekten

Wat ook mooi meegenomen is, is dat je de kans op hart- en vaatziekten verlaagt wanneer je met regelmaat beweegt. Dat kan van alles zijn: van iedere dag een rondje wandelen door je wijk tot aan twee of drie keer per week een work-out volgen in de sportschool. Ook is de kans op diabetes een stuk kleiner en kun je met voldoende beweging zelfs verschillende vormen van kanker voorkomen. Wissel af met activiteiten en oefeningen om zowel je conditie als je spieren te trainen. Dat kan bij de sportschool of met de juiste tips en tricks gewoon vanuit huis.

Bewegen is goed voor je geheugen en je brein

Wat veel mensen niet eens zo door hebben, is dat bewegen ook hartstikke goed is voor de ontwikkeling van je hersenen en voor je geheugen. Naarmate je ouder wordt, kan de functie van je hersenen wat afnemen. Je wordt wat vergeetachtig en je kunt je minder goed concentreren. Beweeg je echter voldoende dan verklein je de kans op dementie en zelfs geestelijke achteruitgang. Op die manier is sporten en bewegen dus niet alleen goed voor je lijf maar ook voor je hoofd. Het helpt natuurlijk extra goed door ook regelmatig aan de slag te gaan met leuke hersenoefeningen waarmee je je brein nog meer kunt trainen.

Beter slapen door voldoende beweging

De mate waarin je overdag beweegt, heeft eveneens invloed op de manier hoe je slaapt. Veel mensen in Nederland hebben last van slaapproblemen. Wanneer je te weinig beweging krijgt, kan dit van invloed zijn op de kwaliteit van je slaap. In de avond ben je namelijk lekker moe terwijl je in de ochtend met meer energie op kunt staan. Je hoeft niet eens naar de sportschool om te bewegen; dit kun je ook gewoon thuis doen. Schaf bijvoorbeeld een optrekstang aan voor fitness of ga voor een yogamat om regelmatig te rekken en te strekken om zo meer beweging te krijgen.

Somberheid tegengaan met bewegen

Omdat regelmatig bewegen ervoor zorgt dat je geestelijke gezondheid ook een boost krijgt, kan dit betekenen dat je je minder somber of depressief voelt na een work-out of wandeling. Bij bewegen en/of sporten komen namelijk de stofjes dopamine en endorfine vrij. Dat zijn gelukshormonen die ervoor zorgen dat je je vrolijker voelt en dat je een boost energie krijgt. Heb je last van angsten of zit je snel in een dipje? Dan kan sporten en bewegen zeker helpen om je je beter te voelen. Het is vooral bij duursporten zoals wandelen, fietsen en zwemmen het geval dat deze stofjes vrijkomen.

Bewegen zorgt voor minder stress en meer ontspanning

Tot slot is het interessant om te weten dat regelmatig bewegen je stresslevels flink omlaag haalt. Dat stofje endorfine waar we het eerder over hadden is niet alleen een goed middel om je energieker en beter te voelen, maar ook om stress weg te halen. Sterker nog: het is het snelst werkende anti-stresshormoon dat er bestaat! Endorfine kan er namelijk voor zorgen dat je stress binnen één minuut lam wordt gelegd. Ook dat heeft weer een grote invloed op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Investeer dus zeker in voldoende beweging; buiten, op fitness apparaten of in de sportschool om zo gezonder en gelukkiger door het leven te gaan.

Bron

Deel dit bericht