Het Europese coronapaspoort, wat reizen in Europa een stuk makkelijker moet maken, komt eraan. Zoals het er nu naar uitziet, moet die eind juni beschikbaar zijn in Nederland. De reispas belooft een mooie zomer, maar roept ook een aantal vragen op. Vijf vragen en antwoorden.
Kamperen aan het Gardameer, een citytrip naar Barcelona of op het terras aan de Côte d’Azur: vanwege de coronamaatregelen kon dit een jaar lang niet of met strikte beperkingen. Maar, met de komst van het zogeheten EU-covid19-certificaat verandert dat. Althans, als je bent gevaccineerd, negatief getest of kunt aantonen dat je immuun bent voor het virus.
De regels in alle EU-landen zijn anders: soms moet je een negatieve test laten zien, of vijf dagen in quarantaine, of een week. De Europese Unie wil het makkelijker maken om op reis te gaan. Vakantiegangers verlangen ernaar en ook het toerisme snakt naar inkomsten.
Akkoord is er
Het certificaat is een oplossing, maar de komst daarvan gaat niet vanzelf. Zo is een belangrijke voorwaarde van veel landen dat niet alleen mensen die gevaccineerd zijn kunnen reizen met de pas. Ook moet de privacy van mensen beschermd blijven en is er nog altijd discussie over het wel of niet gratis maken van PCR-tests.
Na lang overleg, zijn de Europese commissie, de Europese lidstaten en het Europees Parlement het eens geworden over de voorwaarden. Dat is nog net op tijd voor het parlement om het digitale certificaat goed te keuren voor deze zomer.
1. Hoe gaat de pas eruitzien?
Reizigers kunnen straks met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief zijn getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor zijn beschermd. Dit kan op papier, maar ook digitaal op je mobiele telefoon of in een app.
Als deze code dan wordt gescand op bijvoorbeeld Schiphol, kan worden uitgelezen of een persoon ‘groen’ is.
2. Voor wie gaat die gelden?
Je kan het coronapaspoort op drie manieren krijgen. De eerste is als je gevaccineerd bent met een coronavaccin dat is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De tweede is als je beschikt over een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur. De derde als je kunt aantonen dat je corona hebt gehad en immuun bent doordat je lichaam antistoffen heeft aangemaakt.
3. Ben je met het certificaat verzekerd van volledig vrij reizen in Europa?
Nee, volledig vrij is het niet, tot ongenoegen van het parlement dat graag had gezien dat de verschillende quarantaineregels per land plaats zouden maken voor eenduidigheid. “Op een gegeven moment in de onderhandelingen had ik de indruk dat de lidstaten meer gaven om hun bevoegdheden dan om de rechten van hun burgers”, zegt CDA-europarlementariër Jeroen Lenaers.
De lidstaten willen de regels graag zelf bepalen. Dit betekent dat lidstaten, als de situatie rondom het coronavirus verslechtert, weer quarantaineregels mogen opleggen aan toeristen. Ook kunnen ze vragen om nog een test te doen. En behouden ze zelfs nog de mogelijkheid om de grens dicht te doen. Het europarlement heeft hier geen zeggenschap in.
Maar, het kan ook dat landen zeggen: bij ons is er geen van de drie opties noodzakelijk.
4. Wordt de PCR-test gratis?
Voorlopig nog niet. Het parlement wilde dat heel graag, maar lidstaten waaronder Nederland vinden niet dat Brussel bepaalt of een land gratis testen geeft. De discussie ging er dus vooral over wie het bepaalt. Een meerderheid van de Tweede Kamer is namelijk voorstander van gratis testen.
Een PCR-test is behoorlijk prijzig: bij veel Nederlandse aanbieders rond de 100 euro per persoon. Wil je als gezin op vakantie, dan moet je dus honderden euro’s aan testen uitgeven.
Onder meer D66-europarlementariër Sophie in ‘t Veld en GroenLinks-europarlementariër Tineke Strik zijn teleurgesteld dat testen niet gratis wordt in heel Europa. “Als PCR-testen verplicht zijn om te reizen in de EU, moeten ze gratis zijn. Het blijft oneerlijk dat je moet betalen voor een test als je nog niet de kans hebt gehad om gevaccineerd te worden, terwijl vaccineren wel gratis is. We blijven druk zetten om daar meer geld voor vrij te maken”, zegt Strik.
Wel is volgens hen een eerste stap gezet als het gaat om het betaalbaar houden van de tests. Zo krijgen Europese landen samen 100 miljoen euro om de kosten van PCR-tests te drukken.
5. Maakt het uit welk vaccin ik heb gekregen?
Lidstaten moeten alle coronavaccins aanvaarden die het EMA heeft goedgekeurd. Dan hebben we het over de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson.
Of de lidstaten afzonderlijk ook andere vaccins aanvaarden, zoals een Chinees of Russisch vaccin, mogen ze zelf bepalen. Deze vaccins moeten in elk geval een goedkeuring van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben.
De bedoeling is dat het digitale coronapaspoort eind juni klaar is, alleen of dat alle EU-landen lukt is een tweede. Nederland lijkt goed op schema te liggen, zegt een ingewijde. Over twee weken komt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) met een brief aan de Tweede Kamer, waarin meer duidelijk wordt over de werking van de reispas.
Bron
-
Dit bericht verscheen ook op: www.rtlnieuws.nl