Voor ouderen en starters is in Vinex-wijken amper plaats

Huren

De Vinex-wijken, waarvan er in Nederland vele tientallen zijn, zijn volgens onderzoek te veel gericht op gezinnen met een hoog inkomen. Daardoor is er voor starters te weinig plek. Ook ouderen die kleiner willen wonen, kunnen er nauwelijks terecht.

Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving op basis van onderzoek naar de Vinex-wijken. Deze wijken zijn grofweg tussen 1995 en 2005 gebouwd en hebben een specifieke bouwstijl. Ze waren nodig om de bevolkingsgroei bij te benen en zijn vooral gericht op de stedelijke middenklasse. Voorbeelden zijn Leidsche Rijn in Utrecht, Nesselande in Rotterdam en Vathorst in Amersfoort.

“De Vinex-wijken ontwikkelen zich steeds meer tot eenzijdige woonwijken met vooral plaats voor gezinnen met een hoger inkomen. Ook groeien de wijken maar beperkt mee met de woonbehoeften van de huidige bewoners, bijvoorbeeld als kinderen uit huis willen gaan of bewoners ouder worden”, aldus de onderzoekers van het PBL.

De afgelopen vijftien jaar zijn de wijken wel verder uitgebreid, maar daarbij ging het vooral om duurdere koophuizen voor gezinnen. Voor minder welgestelden of huishoudens zonder kinderen kwamen er geen of nauwelijks woningen bij.

“We zien dat woningeigenaren vaker doorschuiven naar een nog groter en duurder huis binnen dezelfde wijk. Starters en de groeiende groep ouderen maken vanwege de steeds eenzijdigere woningvoorraad daarentegen nauwelijks kans om in de wijk een gepaste woning te vinden.”

De onderzoekers vinden daarom dat overheden bij de bouw van nieuwe wijken beter moeten kijken naar de behoefte van inwoners op de lange termijn. Daarom moet tijdens het ontwerp al ruimte worden gemaakt om de wijken in de toekomst te kunnen aanpassen.

Bron

Deel dit bericht