Verschillende kankersoorten vaker vastgesteld bij rijkere mensen

zorg

Dat mensen met een laag inkomen korter gezond blijven dan mensen met meer geld, is bekend. Maar sommige kankervormen worden toch vaker geconstateerd bij mensen met een hogere sociaaleconomische status, schrijft Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Mensen met een laag inkomen leven gemiddeld zeven jaar korter en hun gezondheid gaat 22 jaar eerder achteruit. IKNL dringt daarom in een nieuwe publicatie aan op beleid dat die verschillen kan verkleinen. Rijkere mensen krijgen echter wel vaker de diagnose huid-, borst-, prostaat- en zaadbalkanker. Hersentumoren worden ook wat vaker bij meer welvarende mannen gezien. Zij die het minder breed hebben maken over het algemeen meer kans op longkanker, leverkanker, maagkanker, hoofd-halskanker en het zogenoemde primaire tumor onbekend (PTO).

Huidtumoren komen twee keer vaker voor bij mensen met hoge inkomens. Leverkanker komt drie keer zoveel voor bij degenen die het financieel minder hebben getroffen, ook al drinken juist mensen met een hoger inkomen vaker alcohol, wat slecht is voor met name dit orgaan. Alcohol kan mogelijk ook een rol spelen bij borstkanker. Waardoor iemand kanker krijgt, is echter zelden precies te zeggen. Op huidkanker maak je wel meer kans door veel in de zon te zitten.

Snellere diagnose

De sociaaleconomische status maakt niet heel erg veel uit voor het stadium van de diagnoses, zag IKNL. Toch zijn rijkere mensen er wel vaker eerder bij als het gaat om kankersoorten die ook via bevolkingsonderzoeken worden opgespoord (darmkanker, borstkanker, baarmoederhalskanker). Ze nemen vaker aan de programma’s deel. Ze zijn overigens ook gemakkelijker te porren voor preventie via het HPV-vaccin (de prik tegen baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis). De hogere prostaatkankercijfers hebben mogelijk ook te maken met het vaker laten uitvoeren van testen.

Conclusie huisarts

Armere mensen roken vaker en kampen meer met overgewicht, risicofactoren voor kanker. “Als huisarts merk je dagelijks een slechtere gezondheid bij mensen met lager inkomen en dat geldt dus ook voor kanker. Van alle problemen die deze patiĆ«nten ervaren heeft gezond leven niet altijd prioriteit. Dat kan het gevolg zijn van een gebrek aan kennis, maar toegang tot gezonde voeding of sportclubs heeft ook te maken met financiĆ«le drempels. Het herkennen van alarmsymptomen van kanker of het begrijpen van een uitnodiging voor een bevolkingsonderzoek is niet vanzelfsprekend”, zegt de Utrechtse huisarts Kristel van Asselt.

Bron

Deel dit bericht