Woningaanpassing

Vergoeding woningaanpassingen

Het aanpassen van een woning wordt lang niet altijd vergoed. De gemeenten hebben een hele waslijst aan voorwaarden. In het geval van een chronische ziekte, handicap of beperking kunt u voor een financiële bijdrage meestal bij uw gemeente terecht. Dit soort noodzakelijke woningaanpassingen vallen namelijk onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

 

Na een subsidieaanvraag voor een woningaanpassing zoekt de gemeente altijd naar een goedkope en adequate oplossing. Overplaatsing naar een reeds aangepaste woning kan in bepaalde gevallen als beste alternatief naar voren komen. Gemeenten zijn erg terughoudend geworden en hanteren het principe: zelf regelen, zelf betalen of verhuizen. Uitgebreide informatie over de regels bij woningaanpassingen voor senioren kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid.

Eigen bijdrage

Als de gemeente toch een vergoeding toekend, dan is er meestal sprake van een eigen bijdrage. U zult dan een bepaald deel van de kosten zelf moeten dragen. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u kijken op de website van Per Saldo of contact opnemen met het plaatselijke Wmo-loket.

 

Als u een voorziening van de gemeente krijgt (zoals woningaanpassing, scootmobiel of huishoudelijke hulp) vraag dan vooraf hoe hoog de eigen bijdrage voor u uitvalt. Het kan mogelijk goedkoper voor u zijn om de voorziening zelf te regelen en te betalen.

Blijverslening

Een alternatieve financieringsbron – na afwijzing van gemeentelijke steun – is de zogeheten ‘blijvers-lening’. Deze leeftijdsonafhankelijke hypotheek (met lage rente) is een initiatief van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) en is voor elke gemeente in Nederland beschikbaar. Mocht uw gemeente deze financiering nog niet aanbieden, dan kunt u invoering hiervan aanvragen bij de gemeenteraad.

Interessante artikelen over dit onderwerpen

Verbond-waarschuwt-voor-partijen-die-brandveiligheid-willen-controleren
Veilig wonen
21 juni

Verbond waarschuwt voor partijen die ‘brandveiligheid willen controleren’

Slim-omgaan-met-je-waterverbruik
Veilig wonen
15 juni

Slim omgaan met je waterverbruik

Verduurzamen-huis-wordt-makkelijker-voor-mensen-met-weinig-geld
Veilig wonen
1 juni

Verduurzamen huis wordt makkelijker voor mensen met weinig geld