Vocht en schimmels

Veel huizen hebben een vochtprobleem Het ruikt vaak muf en er kunnen vochtplekken of schimmel ontstaan. Dat is niet gezond. Gelukkig kun je er vaak zelf wat aan doen.

schimmel-op-een-muur

Hoe ontstaan vocht en schimmel in uw woning?

In een vochtige woning kan schimmel ontstaan. De belangrijkste oorzaken van veel vocht in een woning zijn:

  • Bouwtechnische oorzaken Voorbeelden hiervan zijn bouwvocht, optrekkend vocht, condensatie op niet-geïsoleerde buitenmuren of ramen met enkel glas, een vochtige kruipruimte, regendoorslag en lekkages.
  • Bewonersgedrag Door alledaagse activiteiten in huis komt vocht (waterdamp) vrij. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het douchen, koken, drogen van de was, schoonmaken en afwassen.

Om schimmels in jouw woning te bestrijden, moet de oorzaak van het vochtprobleem aangepakt worden.

 

Wat betekent vocht en schimmel voor uw gezondheid?

Vocht en schimmels zijn niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kun je last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Bij mensen die allergisch zijn, treden de klachten vaker op en kunnen ze heftiger zijn.

Wat kun je zelf doen tegen vocht in jouw woning?

  • Ventileer je woning 24 uur per dag. Bij ventileren staan er tenminste 2 roosters en/of ramen open, waardoor je constant de lucht ververst.
  • Voer het vocht af. Zet tijdens en/of na het douchen, schoonmaken, wassen of koken de afzuiginstallatie hoog en/of open een raam of deur naar buiten. Doe dit tot een half uur na de activiteit.
  • Droog na het douchen de muren en vloer met een trekker.
  • Probeer de productie van vocht te beperken, door bijvoorbeeld was buiten te drogen of een droger te gebruiken die het vocht naar buiten afvoert.
  • Laat je huis niet teveel afkoelen. Als het in je huis kouder wordt dan 15° C, kan vocht neerslaan. Door de hele woning te verwarmen en goed te ventileren en te luchten, kan het vocht de woning verlaten.

Heb je een huurwoning en kun je onvoldoende ventileren? Of heeft de woning andere bouwtechnische gebreken, zoals een lekkage? Vraag de verhuurder om maatregelen te nemen. Doet de verhuurder dat niet, neem dan contact op met de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van jouw gemeente.

 

Tips om zelf schimmel te verwijderen

Het belangrijkste is om eerst de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken. Anders komen schimmels terug.

  • Op gladde oppervlakken kun je schimmel gemakkelijk verwijderen. Gebruik een doek of spons om de schimmels weg te wrijven met soda opgelost in warm water.
  • Bij ruwe of poreuze oppervlakken dringen schimmels in het materiaal. Denk aan hout, kit, gips en pleisterwerk. Schimmels verdwijnen dan niet door schoonmaken. Het materiaal moet verwijderd en vervangen worden. Ben je huurder? Neem hiervoor contact op met jouw verhuurder.

Bron

Interessante artikelen over dit onderwerpen

Verbond-waarschuwt-voor-partijen-die-brandveiligheid-willen-controleren
Veilig wonen
21 juni

Verbond waarschuwt voor partijen die ‘brandveiligheid willen controleren’

Slim-omgaan-met-je-waterverbruik
Veilig wonen
15 juni

Slim omgaan met je waterverbruik

Verduurzamen-huis-wordt-makkelijker-voor-mensen-met-weinig-geld
Veilig wonen
1 juni

Verduurzamen huis wordt makkelijker voor mensen met weinig geld