Ventileren en luchtkwaliteit

Frisse lucht in huis is belangrijk. Hier kan je zelf veel aan doen. Houd de luchtkwaliteit in jouw woning op peil.

Hoe komt frisse lucht in huis?

  • Natuurlijke ventilatie: frisse lucht komt binnen door open ramen of ventilatieroosters.
  • Mechanische ventilatie: frisse lucht komt binnen door ramen en/of ventilatieroosters en lucht wordt mechanisch afgezogen. De afzuigpunten (ventielen) zitten in de keuken, toilet en badkamer.
  • Balansventilatie: Frisse lucht wordt mechanisch naar binnen geblazen via ventielen in de woonkamer en slaapkamers. De afzuigpunten (ventielen) zitten in de keuken, toilet en badkamer. Balansventilatie komt voor in nieuwere woningen.

 

Hoe krijg je voldoende frisse lucht in huis via ramen en roosters?

  • Luchten: Zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste ’s morgens doen of ’s avonds vlak voor het slapengaan. Je kunt de verwarming dan even laag zetten.
  • Ventileren: Zet altijd alle ventilatieroosters open. Heb je geen roosters? Zet dan tenminste 1 raam op een kier. Ventileren werkt het beste als ventilatieroosters of ramen (op een kier) tegenover elkaar open staan. Als er vocht op de ramen zit, moet er méér worden geventileerd. Ventilatieroosters mogen niet verstopt raken. Maak ze daarom regelmatig schoon.

 

Hoe krijg je voldoende frisse lucht in huis met mechanische ventilatie / balansventilatie?

Mechanische afzuiging en balansventilatie zorgen voor een constante stroom van frisse lucht door de woning. Je regelt de hoeveelheid lucht vaak zelf door middel van een knop met verschillende standen:

  1. (laagste stand): als lange tijd niemand in de woning is, bijvoorbeeld tijdens vakantie.
  2. (middelste stand – ventileren)­: normaal.
  3. (hoogste stand – luchten)­: als je kookt, doucht, klust, de was droogt, schoonmaakt of als er veel mensen in huis zijn. Als je klaar bent, kun je de knop na een half uur weer op stand 2 zetten. Sommige woningen hebben een tijdknop.

Heb je ventilatieroosters? Zet deze roosters altijd open voor voldoende aanvoer van frisse lucht.

Er zijn veel verschillen tussen de systemen. Lees de gebruiksaanwijzing van jouw systeem.

Waarom is frisse lucht in huis nodig?

Als je niet genoeg ventileert, blijven vocht en geuren in huis hangen. Ook kooklucht, verbrandingsgassen, dampen van pas geverfde oppervlakken, rook van kaarsen of open haard blijven dan in huis. Dit is ongezond.

 

Onderhoud

Een ventilatiesysteem moet goed onderhouden worden om goed te blijven werken. Zorg er daarom voor dat je ventilatieroosters en ventielen regelmatig schoonmaakt. Doe dit in ieder geval als je ziet dat er stof in zit. Roosters met een stofzuiger en ventielen met een sopje. Kijk in de gebruiksaanwijzing voor instructies of vraag het jouw verhuurder of installateur. Hetzelfde geldt voor de filters van een balansventilatiesysteem.

Laat uw ventilatiesysteem regelmatig controleren. In ieder geval als je denkt dat het niet goed werkt of veel lawaai maakt. Neem hiervoor contact op met jouw verhuurder of installateur.

Bron

Interessante artikelen over dit onderwerpen

Verbond-waarschuwt-voor-partijen-die-brandveiligheid-willen-controleren
Veilig wonen
21 juni

Verbond waarschuwt voor partijen die ‘brandveiligheid willen controleren’

Slim-omgaan-met-je-waterverbruik
Veilig wonen
15 juni

Slim omgaan met je waterverbruik

Verduurzamen-huis-wordt-makkelijker-voor-mensen-met-weinig-geld
Veilig wonen
1 juni

Verduurzamen huis wordt makkelijker voor mensen met weinig geld