Markeren inbrekers huizen met krijttekens?
Het gerucht gaat dat inbrekers markeringstekens op huizen zetten (zogenoemde Bargoense tekens). Daarbij zou elk teken informatie geven over het aanwezig zijn van waardevolle spullen, over de bewoners en/of de beveiliging van het huis. Het is mogelijk dat dit op kleine schaal gebeurt, maar er zijn geen universele tekens vastgesteld, waarmee inbrekers op grote schaal met elkaar communiceren. Signaleert u dergelijke krijttekens op uw huis, dan zijn ze wellicht aangebracht door spelende kinderen, rondhangende jongeren of bijvoorbeeld medewerkers van nutsbedijven. Vertrouwt u het niet, neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844.
Hoe kan ik de kans op een inbraak verkleinen?
- Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
- Uw sleutels buiten verstoppen is niet handig. deurmat en bloempot zijn geen ‘geheime’ plaatsen.
- Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
- Zorg dat u geen grote hoeveelheid geld in huis hebt.
- Berg waardevolle papieren en sieraden goed op in een kluisje of huur bijvoorbeeld een bankkluisje.
- Zorg voor voldoende verlichting om uw woning.
- Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken naar binnen te klimmen.
- Breng als u op vakantie gaat uw buren op de hoogte, zij kunnen een oogje in het zeil houden en ervoor zorgen dat uw woning er ‘bewoond’ uitziet (geen post achter de voordeur, af en toe gordijnen openen en sluiten, met een tijdschakelaar het licht aan laten gaan).
Waarom is het belangrijk om 112 te bellen bij (inbraak)verdachte situaties?
Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer u dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden! Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Dus ook wanneer u een verdachte situatie signaleert waarbij de politie een misdrijf kan voorkómen.
Iemand is niet alleen strafbaar als hij een woninginbraak pleegt. Ook de voorbereidende handelingen kunnen onder bepaalde voorwaarden al strafbaar zijn. Het Openbaar Ministerie heeft al meerdere personen voor de rechter gebracht omdat zij voorbereidende handelingen voor inbraak pleegden. Zij kunnen gevangenisstraffen en hoge boetes krijgen.
Registreer uw eigendommen
Uw gestolen laptop met persoonlijke foto’s, uw unieke sieraden en dierbare erfstukken die na een inbraak zijn weggenomen, wilt u natuurlijk het liefst terug. Regelmatig vindt de politie bij inbrekers buit terug, maar kan niet achterhalen van wie deze is. Wie zijn eigendommen registreert, heeft meer kans ze terug te krijgen. Registreer daarom nu de kenmerken van uw waardevolle bezittingen op de registratiekaart en bewaar deze goed. Geregistreerde eigendommen leveren ook meer sporen op naar inbrekers! Meerdere inbraken kunnen bijvoorbeeld aan dezelfde dader gekoppeld worden en daders kunnen langere straffen krijgen.
Hoe registreert u?
U kunt de registratiekaart invullen maar u kunt ook het uitgebreidere kostbaarhedenregistratieformulier van Politiekeurmerk downloaden of de ‘app’ van www.stopheling.nl gebruiken. Met deze ‘app’ kunt u ook controleren of te koop aangeboden goederen als gestolen geregistreerd staan. U voorkomt daarmee dat u zelf (onbewust) aan heling doet!
Op www.dnavaneensieraad.nl kunt u stap voor stap een goede, uniforme beschrijving van uw sieraden maken en uitprinten. Deze beschrijving kan de politie helpen gestolen juwelen bij u terug te bezorgen. Installeer ook track-and-trace-software op uw mobiele telefoon, laptop en/of tablet om deze makkelijker op te kunnen sporen.
Er is bij mij ingebroken, wat nu?
Bel 112 als u vermoedt dat de daders nog in de buurt zijn. Bel 0900-8844 als u aangifte wilt doen. Ruim de schade nog niet op en wacht tot u de politie gesproken heeft. Blokkeer gestolen bankpassen en simkaarten van gestolen telefoons. Meer tips en telefoonnummers van Slachtofferhulp Nederland.
Wat doet de politie na uw melding?
De politie neemt uw aangifte op en komt bij u thuis onderzoek doen en probeert sporen veilig te stellen. Vervolgens voert de politie een buurtonderzoek uit. Als er sporen en aanwijzigen zijn, worden deze onderzocht. Misschien is er een serie-inbreker aan het werk in uw buurt of leiden de sporen naar een bekende van de politie.
Waarom is aangifte doen van inbraak belangrijk?
De politie kan pas tot opsporing overgaan als uw aangifte binnen is en uw verzekering heeft een aangifte nodig om de schade te vergoeden.
Wat heb ik aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen?
Woningen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) hebben tot 90% minder kans op een geslaagde inbraak! Een PKVW-erkend bedrijf kan u helpen uw woning veiliger te maken. Zoals met goed hang- en sluitwerk, verlichting en een rookmelder of goede verlichting in de buurt. Kijk voor meer informatie op de site van politiekeurmerk.
Wel of geen alarmsysteem?
Een alarmsysteem kan een zinvolle aanvulling zijn op maatregelen die u al heeft genomen. Soms is het een eis van de verzekeringsmaatschappij vanwege een hoger risico, bijvoorbeeld bij een hoge inboedelwaarde of bijzondere bezittingen.
De aanwezigheid van een alarmsysteem, bijvoorbeeld kenbaar gemaakt door een sticker op het raam, schrikt inbrekers vaak af. De politie adviseert altijd zaken te doen met een erkende installateur. Een gecertificeerde alarminstallateur in de buurt vindt u op de website www.preventiecertificaat.nl. U vindt ook informatie vinden op de website van de Vereniging van Europese Beveiligingsbedrijven en op www.politiekeurmerk.nl. Kiest u voor een systeem met doormelding van een alarm naar een Particuliere Alarmcentrale (PAC), kies dan voor een gecertificeerde PAC. Die voldoen aan strenge eisen op het gebied van organisatie, betrouwbaarheid en kwaliteit. De politie reageert alleen op meldingen van inbraken en pogingen die worden doorgegeven door een Particuliere Alarmcentrale of als door een sleutelhouder is vastgesteld dat er daadwerkelijk is ingebroken.