Rookmelder
De makkelijkste en misschien wel belangrijkste maatregel is het ophangen van een rookmelder. Deze melder gaat af, zodra er brand uitbreekt. Uit recente cijfers blijkt dat de meeste slachtoffers vallen bij een brand door het inademen van (giftige) rook. Het gevolg is bewusteloosheid. Dit gaat vaak razendsnel, soms zelfs binnen enkele minuten nadat de brand is ontstaan. Een rookmelder waarschuwt u direct, zelfs wanneer u slaapt.
Vluchtplan
Brand komt altijd onverwachts. Daarom is het goed om vooraf een plan te maken: Hoe komt u zo snel mogelijk het huis uit en wat neemt u mee? Een vluchtplan vanuit elke ruimte in uw woning kan daarbij helpen. Vooral voor mensen die minder goed kunnen lopen of zien is het verstandig een duidelijk vluchtplan te hebben. Schakel hierbij eventueel de hulp van mensen uit de buurt in. Deze mensen kunnen snel ter plaatse zijn en uw begeleiden in het uitvoeren van het vluchtplan.
Koken
De meeste branden ontstaan in de keuken en dan vooral tijdens het koken. Als de pan te heet wordt of droogkookt dan is de kans groot dat de vlam in de pan slaat. Dit gebeurt vaak als mensen tijdens het koken weglopen bij de pan, geen kookwekker gebruiken of brandbare spullen laten liggen in de buurt van het kooktoestel (pannenlappen, hand- of theedoek, verpakkingsmateriaal).
Maatregelen als de vlam in de pan slaat?
• Zet onmiddellijk het fornuis en de afzuigkap uit
• Schuif het deksel van u af, over de pan. Laat deze zitten tot de vlam uit is
• Probeer vlam in de pan nooit te blussen met water, dat maakt de brandhaard alleen maar erger