Vandaag start de Nationale Beweegweek voor Ouderen

Bewegen

Vandaag start de Nationale Beweegweek voor Ouderen, OldStars VitaliteitSpelen. Hiermee wil het Nationaal Ouderenfonds met haar partners de fysieke en sociale voordelen van bewegen voor ouderen extra onder de aandacht brengen. Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk om fit en vitaal te blijven, juist ook op latere leeftijd. Daarnaast zorgt het voor belangrijke sociale verbinding die eenzaamheid tegengaat. Dat weten we allemaal, maar hoe kunnen we dit mogelijk maken en samen doen? Dat meldt het Nationaal Ouderenfonds.

De beweegweek wordt vandaag op 16 mei afgetrapt met het OldStars Vitaal congres in AFAS Leusden. “Het is toch verschrikkelijk dat het nog steeds nodig is om aandacht te vragen voor het belang van bewegen voor ons lijf en het brein, vooral als we ouder worden, ” zegt prof. Erik Scherder. Sprekers zoals prof. Scherder en Tweede Kamer politicus Rudmer Heerema komen vandaag met prikkelende stellingen om beleidsmakers van gemeentes en professionals uit zorg-en welzijnsorganisaties en de sportwereld te inspireren en te verbinden.

Er worden onderwerpen besproken als leefstijlverandering, succesvolle beweeginterventies voor ouderen en er wordt dieper op in gegaan hoe politiek, gemeenten, woonzorgcentra en zorgprofessionals optimaal kunnen samenwerken. De dag wordt afgesloten met een feestelijke recordpoging ‘bewegen op muziek’ met 350 ouderen en Nederland in Beweging presentatrice Olga Commandeur.

Beweegactiviteiten

Op dinsdag 17 t/m donderdag 19 mei zijn er door heel Nederland beweegactiviteiten. Het Ouderenfonds organiseert deze activiteiten met lokale partijen om samen zo veel mogelijk ouderen in beweging te brengen. Zo vragen we niet alleen aandacht voor bewegen, maar brengen we ouderen in contact met beweeginitiatieven én elkaar. Van OldStars Sportdagen met ambassadeurs Bettine Vriesekoop, Robin van Galen en Arnold Vanderlyde tot OldStars Vitaaldagen met beweegbingo’s bij woonzorgcentra, er is voor elke oudere wat wils.

Als feestelijke afsluiter van de beweegweek vindt op 20 mei voor de derde keer de Nationale Balkon Beweegdag plaats. Gesteund door de partners, Menzis, VML, KNGF en Wij Buurtsportcoaches zal er bij honderden woonzorgcentra weer worden bewogen, gedanst, gezongen en bingo worden gespeeld.

“In Amstelveen werk ik samen met zes basisscholen. Het maakt niet uit wat je precies organiseert die dag. Zo lang het maar met bewegen te maken heeft, veilig is en iedereen veel plezier beleeft. In eerste instantie op de dag zelf, maar zeker ook daarna. We willen namelijk dat ouderen blijven bewegen en elkaar blijven ontmoeten,” zegt Mieke Regelink, Buurtsportcoach van AmstelveenSport en één van de grondleggers van Nationale Balkon Beweegdag.

Bron

Deel dit bericht