Uw zorgverzekering in 2023

zorg

Dinsdag 20 september was het Prinsjesdag en maakte de overheid bekend wat er in de basisverzekering wordt vergoed. Wat de rekenpremie is en hoe hoog het eigen risico wordt. We leggen u graag uit wat dat voor uw zorgverzekering betekent.

Dit artikel verscheen op VGZ.nl.

Het eigen risico blijft gelijk

Het verplicht eigen risico is het bedrag dat iedereen vanaf 18 jaar zelf betaalt voor zorg uit de basisverzekering. Dat bedrag verandert niet en is in 2023 ook € 385.

De zorgtoeslag gaat omhoog

In 2023 gaat de zorgtoeslag omhoog naar maximaal € 154 per maand. De zorgtoeslag is verhoogd om mensen met een lager inkomen te helpen. Lees meer over zorgtoeslag en hoe u dit kunt aanvragen.

De zorgkosten in Nederland stijgen

De overheid heeft de rekenpremie voor 2023 vastgesteld op € 137 euro per maand. Dit is € 11 per maand meer dan vorig jaar. De rekenpremie is volgend jaar hoger, omdat de zorgkosten in Nederland stijgen. Met elkaar maken we steeds meer gebruik van zorg. Daardoor stijgen de kosten. En ook ziekenhuizen en andere zorgverleners hebben te maken met bijvoorbeeld hogere energierekeningen. Deze hogere zorgkosten ziet u terug in de rekenpremie van volgend jaar.

Uiterlijk 12 november ontvangt u uw polis met de nieuwe premie

De rekenpremie is niet hetzelfde als de premie die u gaat betalen. Uiteindelijk bepaalt elke zorgverzekeraar zelf de nieuwe premie voor de basisverzekering.

Wij gaan de komende tijd de nieuwe premies berekenen. Natuurlijk doen we er alles aan om uw premie zo laag mogelijk te houden. Daar kunt u op rekenen. Als coöperatie hebben wij namelijk geen winstoogmerk. We maken uw premie uiterlijk op 12 november bekend. U krijgt dan ook uw polis voor volgend jaar.

Wijzigingen in de basisverzekering 2023

Ook heeft de overheid een aantal vergoedingen in de basisverzekering gewijzigd. We zetten ze hier op een rij:

Vergoedingen NIPT

Tijdens de zwangerschap kunt u verschillende tests laten doen. Zoals de NIPT. Heeft u een medische indicatie? Dan vergoeden wij NIPT uit de basisverzekering. Vanaf 1 januari 2023 betaalt u hiervoor geen eigen risico meer. Heeft u geen medische indicatie en wilt u toch de NIPT doen? Dan betaalt u tot 1 april 2023 zelf nog € 175. Vanaf 1 april 2023 wordt NIPT ook zonder medische indicatie vergoed en betaalt u geen eigen risico.

Herstelzorg na corona verlengd

Heeft u Corona gehad en nog steeds ernstige klachten? Dan kunt u vergoedingen krijgen voor herstelzorg. Onder herstelzorg vallen fysiotherapie, ergotherapie, oefentherapie, logopedie en diëtiek. Deze zorg wordt vergoed tot 1 augustus 2023.

Vitamine D uit de basisverzekering

U krijg in 2023 geen vergoeding meer voor vitamine D uit de basisverzekering. Vitamine D kunt u zonder recept kopen bij de apotheek of drogist.

Belangrijke momenten voor de zorgverzekering van 2023

12 november 2022 – Uiterlijk 12 november maken wij de premie voor 2023 bekend. Wij sturen u een e-mail of brief met informatie over uw nieuwe polis. Met een duidelijk wijzigingsoverzicht.

31 december 2022 – Overweegt u uw zorgverzekering bij ons op te zeggen? Dan kan dit tot en met 31 december.

31 januari 2023 – U kunt tot en met deze datum uw basis- en aanvullende verzekering wijzigen. Heeft u bij uw oude zorgverzekeraar opgezegd? Dan kunt u tot en met deze datum een nieuwe zorgverzekering bij ons afsluiten.

Daarom zit u goed bij VGZ

Als coöperatie zonder winstoogmerk zijn wij er om heel Nederland te helpen. Met gezondheid én zorg. Dat doen we samen met artsen, mantelzorgers, Den Haag en onze verzekerden. Want alleen door samen te werken kunnen we het verschil maken. Een gezonder Nederland en zorg die klaar is voor de toekomst, komen zo elke dag een stukje dichterbij.

Bron

Deel dit bericht