Unieke Nationale Balkon Beweegdag brengt ouderen beweging en contact

Bewegen

Het Nationaal Ouderenfonds organiseert samen met VriendenLoterij, Menzis, VWS, VML, KNGF, WijBuurtsportcoaches en haar ambassadeurs op 4 juni de tweede editie van de Nationale Balkon Beweegdag voor ouderen door heel Nederland. Opnieuw zullen tientallen mensen in actie komen om ouderen bij ruim 250 woon-zorgcentra laagdrempelig te laten bewegen, een gezellige ochtend op “afstand” te bieden en iets te doen voor èn met elkaar. Van bewegen tot dansen, bingo of zingen, indien binnen de richtlijnen van het RIVM kan en mag alles op Balkon Beweegdag. Dit meldt het Nationaal Ouderenfonds.

Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat het coronavirus weinig invloed heeft gehad op de motivatie van de ondervraagde ouderen om te blijven bewegen. Het merendeel wil graag zo lang mogelijk, met inachtneming van de maatregelen, hun sport blijven beoefenen of beweegalternatieven vinden. Balkon Bewegen biedt een mogelijkheid om veilig te bewegen op een klein oppervlakte, maar het is ook een activiteit waaraan iedereen kan meedoen en plezier aan kan beleven en die gezellig met medebewoners uitgevoerd kan worden.

60 procent van de deelnemende ouderen van vorig jaar (2020) geeft aan door Balkon Bewegen geïnspireerd te zijn geraakt om ook in coronatijd te (blijven) bewegen. Daarnaast zette sommige buurtsportcoaches de Balkon Beweegactiviteiten ook de rest van het jaar voort.

Met én voor elkaar

Ouderen ervaren Balkonbewegen als een manier om gezond te blijven op een kleine ruimte. Maar ook als: “plezier, contact en aandacht voor elkaar.” Sport- en beweegprofessionals gebruiken de dag om de banden met woonzorginstellingen weer aan te halen zodat ook ze ook na deze dag met hen activiteiten kunnen ontplooien.
“Voor ons is de Nationale Balkon Beweegdag daarnaast ook een manier om nieuwe doelgroepen te bereiken. Mensen met wie je anders niet zo snel contact hebt kun je nu laten zien welke mogelijkheden er zijn en welk plezier je kunt beleven aan bewegen.”

Bron

Deel dit bericht