Tweede Kamer stemt voor afschaffen collectiviteitskorting zorgverzekering

zorg

De Tweede Kamer heeft er dinsdag mee ingestemd om de collectiviteitskorting op de zorgverzekering af te schaffen. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid had hiervoor een wetsvoorstel ingediend, omdat de collectieve kortingen voor verzekerden eigenlijk een sigaar uit eigen doos zijn. De zorgpremie wordt eerst voor iedereen veroogd, waarna een bepaalde groep verzekerden dit terugkrijgt alsof het een korting is. Na 31 december 2022 verdwijnt de korting. Dit meldt het Brabants Dagblad.

Naast de sigaar uit eigen doos, blijkt de collectiviteitskorting helemaal niet de kostenbesparing op te leveren waarop gehoopt werd. Ongeveer 11 miljoen Nederlanders hebben op dit moment een collectieve zorgverzekering. Overstappers zullen eind dit jaar mogelijk een overzichtelijker polisaanbod voor zich hebben. Het lijkt erop dat het ook een eerlijkere zorgverzekeringsmarkt wordt, omdat individueel verzekerden niet meer gaan meebetalen aan de korting.

Zorgpremie stijgt

Het is nog even afwachten van het afschaffen van de korting doet met de zorgpremie. Die stijgt namelijk hoe dan ook, blijkt uit berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid. Maar uiteindelijk is het aan de zorgverzekeraar zelf om een premie vast stellen, zegt Independer. “Het zou zelfs kunnen dat zij rekening houden met het afschaffen van de collectiviteitskorting, maar daar kunnen we nu nog niks over zeggen.” Op Prinsjesdag maakt het kabinet het werkelijke bedrag bekend. Dat wijkt bijna altijd af van het bedrag dat zorgverzekeraars in november presenteren.

Bron

Deel dit bericht