Tweede Kamer: ‘ruimhartig’ prijsplafond energie, ook voor verduurzaamde huizen

Financiën

Het kabinet moet het prijsplafond voor stroom en gas verruimen, zodat ook grote gezinnen in oude huizen profiteren. Een ruime Kamermeerderheid steunt tijdens de Algemene Beschouwingen een motie van PvdA en GroenLinks die het kabinet daartoe oproept.

In de plannen van het kabinet geldt het prijsplafond tot een jaarlijks verbruik van 2400 kWh stroom en 1200 m3 gas. Tot dat verbruik betaal je maximaal de vastgezette prijs, voor alles dat je meer verbruikt, betaal je de volle mep.

Ruim de helft van alle mensen zou onder het verbruiksmaximum vallen, mits ze ook wat energie besparen, denkt het kabinet. Maar tijdens de debatten kwam de vrees dat mensen naar boven dat huishoudens in oude, slecht geïsoleerde (huur)huizen niet zouden profiteren van de door het kabinet aangekondigde, maar niet uitgewerkte regeling.

Nog veel onduidelijk

Woensdag en gisteren spraken de Tweede Kamer en het kabinet uitgebreid over de begroting voor volgend jaar. Een van de belangrijkste onderwerpen was de dreigende hoge energierekening waardoor veel huishoudens in de problemen dreigen te komen deze winter.

Het kabinet besloot aan de vooravond van het eerste debat tot een prijsplafond voor de energierekening. De details moeten nog worden uitgewerkt. Dat leidde tot veel vragen tijdens het debat. Zo waren er zorgen over chronisch zieken, die overdag vaak thuis zijn en veel energie verbruiken voor bijvoorbeeld medische hulpmiddelen of om zichzelf warm te houden.

Ook zijn er veel vragen van mensen die geen gasaansluiting meer hebben. Een warmtepomp verbruikt vaak zeer veel elektriciteit, waardoor ook die mensen weinig geholpen zijn door de plannen.

Grens ‘ruimhartig’ kiezen

Met hun motie hopen GroenLinks en de PvdA dat die groepen beter geholpen worden door het kabinet. Ze vragen het kabinet ‘de volumegrens en het tariefplafond ruimhartig te kiezen’, zodat ook bewoners van oude (huur)huizen geholpen zijn door het prijsplafond, en om rekening te houden met mensen die hun huis al verduurzaamd hebben en daardoor relatief veel elektriciteit gebruiken.

Premier Rutte zei eerder in het debat al dat hij de komende dagen en weken bij het uitwerken van de plannen graag wil overleggen met de coalitiepartijen en GroenLinks en de PvdA.

Huurverlaging tochtige huizen

Wie een slecht geïsoleerd huurhuis heeft, kan straks huurverlaging eisen. Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter een motie van GroenLinks en PvdA met die strekking. Bewoners van huurwoningen met energielabel E, F of G zouden een flinke huurverlaging moeten kunnen krijgen.

Om hoeveel geld het precies gaat, is niet duidelijk. De motie dwingt huisjesmelkers om hun woningen beter te isoleren. In de wandelgangen in politiek Den Haag wordt al gesproken over de ‘sjopperdepop-motie’, een verwijzing naar het bedrijf van Kamerlid Wybren van Haga. Van Haga bezit en verhuurt tientallen panden.

Bron

Deel dit bericht