Stichting Met je hart en Mediq zetten zich in voor eenzame ouderen

Gezond leven

Mediq en stichting Met je hart gaan samenwerken om de eenzaamheid bij ouderen te verzachten. De klantenservicemedewerkers en verpleegkundigen van het zorgbedrijf spreken regelmatig ouderen met een chronische ziekte die sociaal geïsoleerd zijn en hier merkbaar onder lijden. Dit melden Mediq en stichting Met je hart in een persbericht.

“Vanuit onze rol bieden we deze kwetsbare groep mensen hulpmiddelenzorg met ondersteuning en een luisterend oor waar dit mogelijk is. We willen graag meer doen, door een signaalfunctie te vervullen en financiële ondersteuning te bieden aan een partij die daadwerkelijk iets aan deze eenzaamheidsgevoelens doet. Daarom gaan we voortaan samenwerken met Stichting Met je hart”, aldus Ragna Ouwerkerk, communicatiemanager bij Mediq.

Stichting Met je hart organiseert lokale ontmoetingen en nodigt ouderen regelmatig uit om samen te zijn, waardoor vriendschappen ontstaan. Ook in coronatijd zetten de vrijwilligers van Met je hart zich op allerlei manieren in om in verbinding te blijven met ouderen. Door te bellen of langs te gaan met bijvoorbeeld een lunch of een aardigheidje.

Samenwerking

“Persoonlijke aandacht en tijd voor een praatje is juist nu ontzettend waardevol. We willen groeien en in meer gemeenten actief zijn, zodat we voor nog meer ouderen van betekenis kunnen zijn”, zegt Aimée Romme, directeur van stichting Met je hart. “De samenwerking met Mediq helpt ons hierbij. In door Mediq gesignaleerde situaties waarin duidelijk sprake van eenzaamheid is, wordt na akkoord van de oudere contact gelegd en neemt een van onze lokale vrijwilligers contact op om de mogelijkheden te bespreken.”

Onzichtbaar

Het aandeel ouderen (65-plussers) in de Nederlandse bevolking steeg tussen 1970 en 2018 van 6 procent naar bijna 19 procent: 3,2 miljoen personen. Hiervan zijn 2,2 miljoen mensen 70-plussers waarvan 94 procent zelfstandig woont. Deze ouderen leven nu nog geïsoleerder dan anderen. Gevoelens van eenzaamheid nemen toe door bijvoorbeeld verlies van mobiliteit, het overlijden van een partner of het afnemen van financiële middelen. Meer dan de helft van de 75-plussers en meer dan 60 procent van de 85-plussers ervaart gevoelens van eenzaamheid. Deze ouderen zijn vaak onzichtbaar. Daarom is het partnership tussen Mediq en stichting Met je hart juist zo waardevol.

Bron

Deel dit bericht