Sterke toename aantal dementiegevallen met Marokkaanse of Turkse achtergrond

zorg

In het jaar 2040 zal het aantal mensen met dementie verdubbeld zijn in Nederland. Maar bij mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond gaat de stijging nog veel sneller, waarbij het aantal mensen met dementie al verdrievoudigd is in de afgelopen tien jaar. De verwachting is dat dit aantal nog eens verdrievoudigd wordt in het jaar 2040. Dit meldt Alzheimer Nederland.

Deze grote toename betekent ook dat veel meer families te maken zullen krijgen met alzheimer of dementie bij hun partner of ouder. Helaas kan de omgeving niet altijd gemakkelijk goede informatie vinden over de ziekte of sluit het niet aan bij hun situatie. Om hier extra aandacht aan te besteden is Alzheimer Nederland een campagne gestart om hulp en informatie over dementie beschikbaar te maken voor mantelzorgen en mensen met dementie met een Turkse of Marokkaanse achtergrond.

Onbekende ziekte

De ouders van de zussen Güleç en Havva werden vlak na elkaar gediagnosticeerd met alzheimer en vasculaire dementie. “Mijn vader verdwaalde en verwaarloosde zichzelf. Hij had wel het gevoel dat er iets niet klopte. Maar de huisarts wimpelde de klachten af als ‘spanning gerelateerd’. Toen heb ik geleerd dat je echt goed moet doorvragen,” zegt Güleç. Na meerdere onderzoeken bleek het toch dementie te zijn. “De diagnose sloeg in als een bom. Dementie was een ver-van-ons-bed-verhaal. Ik had er op televisie weleens een documentaire over gezien, maar wist niet goed wat het inhield.”

Verschillende talen

Door informatie over dementie aan te bieden in meerdere talen en die aansluit bij de Marokkaanse en Turkse cultuur, kunnen familieleden hun zieke partner of ouder beter begrijpen en helpen. In de campagne Je staat er niet alleen voor worden verschillende manieren van hulp en informatie dan ook aangeboden in het Turks, Marokkaans en Nederlands.

De gratis brochure Dementie? Je staat er niet alleen voor ligt in deze drie talen ligt o.a. in de wachtkamer bij de huisarts en is ook online te bestellen. Online is ook meer informatie te vinden, samen met ervaringsverhalen en video’s.

Ervaringsverhalen

Alzheimer Nederland weet dat de situatie rondom dementie voor iedereen verschilt, maar één ding is zeker: de impact op ieders leven is groot. Zo’n gebeurtenis is dan ook ingrijpend voor de gehele familie. Güleç wil de ervaringen van haar en de familie delen met anderen, zodat ze anderen kan helpen met de moeilijke situatie. “Dat niemand van de zes kinderen onze ouders in huis wilde nemen, stuitte binnen onze Turkse gemeenschap op onbegrip. Maar als dat had gekund, hadden we dat natuurlijk gedaan.” Hiermee wil ze laten zien dat je er niet alleen voor staat en dat anderen tegen hetzelfde verdriet aanlopen.

Kijk voor meer informatie, advies en ervaringsverhalen op dementie.nl/turksdementie.nl/turkce en dementie.nl/maroc, hier vind je ook brochures en video’s in het Turks en Arabisch.

Bron

Deel dit bericht