Steeds meer patiënten laten medicijnen bij apotheek liggen vanwege de kosten

zorg

Apothekers hebben het afgelopen jaar gemerkt dat steeds meer patiënten hun medicatie niet ophalen. De kosten van de medicijnen vormen daarvoor de belangrijkste reden, blijkt uit onderzoek van apothekersorganisatie KNMP.

Bijna de helft van de ondervraagde apothekers ziet dagelijks dat medicatie achter de toonbank blijft liggen. 42 procent van de respondenten zegt dat patiënten wekelijks op deze manier zorg mijden. Bijna negen op de tien apothekers merken elke week zorgmijding op.

Dit aandeel is gestegen ten opzichte van 2019. Ook laat het merendeel van de apothekers weten dat het aantal zorgmijders dit jaar is toegenomen.

De kosten van medicijnen vormen de belangrijkste reden om ze niet op te halen. Een deel van de medicatie valt onder het eigen risico. Daarom besluiten patiënten hun medicijnen niet aan te schaffen, denkt KNMP.

Vooral maagzuurremmers, vitamine D en calcium blijven liggen. De laatste twee middelen zitten sinds dit jaar niet meer in het basispakket. Patiënten moeten er nu dus zelf voor betalen.

Kwetsbare patiënten slaan vitamine D over

KNMP-bestuurslid Jos Lüers zou graag zien dat de goedkopere voorgeschreven middelen, zoals vitamine D, volledig via de basisverzekering vergoed wordt. “Het gaat om relatief goedkope zorg voor een kwetsbare groep patiënten, namelijk ouderen en mensen met een laag inkomen”, zegt hij. “Een deel van hen blijkt niet bereid te zijn om zelf te betalen voor de vitamines.”

Ook ziet Lüers dat artsen soms duurdere medicijnen voorschrijven die wel worden vergoed in plaats van het goedkope medicijn dat een patiënt zelf moet betalen. “Artsen willen op deze manier toch hun patiënten helpen”, zegt hij.

370 van de 2.000 Nederlandse apotheken hebben meegedaan aan de enquête van KNMP. Volgens een woordvoerder is de situatie in apotheken “bijna overal hetzelfde”, wat de resultaten “steviger” maakt.

Bron

Deel dit bericht