Snotneus en hoesten: Nederland kent nu officieel een griepepidemie

zorg

Je merkte het vast al om je heen; steeds meer mensen hebben griepklachten. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is er nu officieel sprake van een griepepidemie in Nederland. De afgelopen twee weken nam het aantal mensen met griep flink toe.

griep-epidemie-nederland

Naast het influenzavirus gaan er ook nog andere virussen rond in Nederland die luchtwegklachten veroorzaken. Zoals het RS-virus en natuurlijk het coronavirus.

In Nederland is normaliter sprake van een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen zich met griepachtige klachten bij de huisarts meldt en minstens 10 procent van deze mensen het griepvirus heeft. Omdat de klachten van griep erg lijken op die van corona en mensen nu misschien eerder een sneltest doen dan naar de dokter gaan, zijn deze cijfers alleen lastig om te bepalen of er sprake is van een epidemie.

Sterke toename

Ondanks dat die grens van 58 mensen niet is behaald, ziet het onderzoeksinstituut Nivel, dat de cijfers bijhoudt, wel een sterke toename van het aantal patiënten met griepachtige klachten. Het RIVM vindt bij steeds meer monsters van deze patiënten het griepvirus.

Het RIVM adviseert de jaarlijkse griepprik als bescherming tegen de griep. “Ook helpen de basismaatregelen tegen corona ook tegen het krijgen van griep. Denk daarbij aan het regelmatig wassen van je handen, in je elleboog niezen en hoesten en afstand houden van anderen”, zegt Rianne van Gageldonk-Lafeber, epidemioloog bij het RIVM.

Ook voor de kerstdagen adviseert Van Gageldonk-Lafeber om deze maatregelen in acht te nemen. “Wees voorzichtig en houd afstand van anderen. Ga niet langs je oma zitten als je veel aan het hoesten bent.”

Bron

Deel dit bericht