Slim omgaan met je waterverbruik

Veilig wonen

Door bewust te zijn van je waterverbruik, ben je al op de goede weg. Er valt namelijk veel water te besparen in en rondom je huis en dat is beslist nodig. Met de tips in dit artikel maak je de volgende stap om je waterverbruik verder terug te dringen.

Ons waterverbruik in gevaar?

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil dat je iedere dag toegang hebt tot schoon drinkwater. Het is er altijd en raakt nooit op. Maar is dat wel zo? Met de klimaatverandering en vervuiling staat het leveren van schoon drinkwater onder druk. Dit jaar hoort nu al bij een van de droogste jaren sinds het begin van de officiƫle metingen in 1901. Verschillende delen van Nederland hebben te kampen met minder grondwater dan voorheen. En de aanvulling stokt omdat het regenwater sneller verdampt.

Waterverbruik terugdringen doe je zo

Met simpele aanpassingen valt er heel wat te besparen. Je moet er misschien in het begin wat bij nadenken maar uiteindelijk levert het je veel op. En elke bespaarde druppel is weer winst. En minder waterverbruik levert ook een flinke gasbesparing op.

  • Iedere keer wanneer je het toilet doorspoelt, spoel je gemiddeld 6 liter schoon drinkwater door. Met een bespaarknop op je toilet zorg je er al voor dat je waterverbruik met de helft minder wordt. Heb je een wc met stortbak? Zet er dan een waterstop in. Deze handige toepassing zorgt ervoor dat je ook kunt kiezen voor een kleine hoeveelheid water. Deze waterstop koop je voor een paar euro bij de bouwmarkt.
  • Poets je tanden niet onder een lopende kraan maar zet deze uit. Uit een kraan stroomt gemiddeld 15 liter water per minuut. Bij een waterbesparende kraan is dat gemiddeld 6 liter per minuut. Wanneer je gaat spoelen zet je de kraan weer aan. Zo bespaar je weer heel wat liters.
  • Voor het afwassen geldt hetzelfde. Maak een sopje en was hier je vaat in.
    Voorzie je kraan van een perlator. Dit kleine hulpmiddel, ook wel een straalregelaar genoemd, schroef je aan het uiteinde van de kraan. De perlator zorgt ervoor dat er lucht aan het water wordt toegevoegd. Er komt dan minder water uit de kraan maar de kracht blijft gelijk.

Korter douchen bespaart water en energie

Gemiddeld douchen we 9 minuten per keer. Gebruik je een gewone douchekop, eentje die niet bespaart, dan verbruik je 90 liter water (9 minuten x 10 liter water). Gebruik je wel een waterbesparende douchekop, dan verbruik je 63 liter water (9 minuten x 7 liter water). Breng je de douchetijd terug naar 5 minuten, dan verbruik je nog maar 35 liter water en bespaar je flink op je gasrekening. Zeker met de huidige hoge gasprijzen is dat snel verdiend.

Een douchetimer helpt je om korter te douchen. Je koopt deze voor een paar euro in de winkel of bij Vattenfall Exclusief.

Met de waterbesparende douchekop lever je niet in op comfort. En het werkt hetzelfde als de perlator voor de kraan. De douchestraal blijft krachtig door de toevoeging van lucht.

Water besparen in je tuin of op je balkon

Met deze simpele aanpassingen valt ook hier veel te halen:

  • Door ’s avonds te sproeien verdampt er minder water. Maar sproei niet te lang en zeker niet te vaak.
  • Kies voor inheemse planten die ons klimaat goed verdragen. Deze planten hebben minder water en weinig onderhoud nodig.
  • Plaats een regenton. Heb je geen ruimte voor een regenton, het plaatsen van een paar emmers tijdens een regenbui levert hetzelfde resultaat op.

Bron

Deel dit bericht