Samenvatting van versoepelingen per 15 januari 2022

Gezond eten

Voor sport, beoefening van kunst en cultuur, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is sinds zaterdag 15 januari weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen. Tegelijkertijd geldt een aanscherping voor het dragen van een mondkapje. Het snel toenemende en hoge aantal besmettingen met de Omikron-variant maakt het volgens het kabinet noodzakelijk om de sluiting van andere locaties voort te zetten. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of meer kan. Dit meldt Rijksoverheid.

Het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kan nu ook worden hervat. Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten is weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet toegestaan. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij sport binnen en bij beoefening van kunst- en cultuur binnen en buiten.

Detailhandel en contactberoepen

De deuren van de winkels kunnen dagelijks weer open, tot 17.00 uur ’s middags. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm, een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur ’s middags.

Uitbreiding mondkapjesadvies

Het mondkapjesadvies wordt uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten. Maar ook op de werkvloer. Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.

Quarantaine na booster

Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft. Deze wijziging gaat per direct in. Het quarantaine advies voor mensen met bepaalde beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt.

Overige maatregelen sinds 15 januari

De anderhalvemeterregel blijft nog altijd van kracht. Net als thuisblijven bij klachten en gebruik van een zelftest (bij een positieve testuitslag, moet iemand zich laten testen bij de GGD). Ontvang thuis niet meer dan vier personen vanaf 13 jaar en wees buiten niet samen met meer dan vier personen ouder dan 13. Alle horeca blijft gesloten en ook bioscopen, musea, theaters en concertzalen blijven dicht. Essentiele winkels (bijvoorbeeld supermarkten en drogisterijen) zijn open tot 20.00 uur.

Bron

Deel dit bericht