Rutte geeft toe dat hij fouten heeft gemaakt in communicatie over coronabeleid

Gezond leven

Demissionair premier Mark Rutte trekt in zijn traditionele kerstinterview met De Telegraaf het boetekleed aan. In de krant van vrijdag erkent hij dat Nederland eerder had kunnen beginnen met de boostercampagne en dat de maatregelen die het demissionaire kabinet in november nam om de coronapandemie in te dammen niet ver genoeg gingen.

Mede daardoor zit Nederland nu in een lockdown en is het vertrouwen van burgers in het coronabeleid gekelderd. In het kerstinterview gaat Rutte niet op wát er dan allemaal is fout gegaan.

Gevraagd naar hoe het komt dat het vertrouwen van burgers zo laag is, stelt Rutte vast dat mensen genoeg hebben van leven met alle beperkingen, maar dat hij ook naar zich zelf moet kijken. “Mensen zijn helemaal klaar met corona, al is dat een te makkelijke verklaring. Ik heb fouten gemaakt, in de communicatie”, bekent hij.

Volgens Rutte heeft hij te veel nadruk gelegd op de eigen verantwoordelijkheid van mensen en te weinig op de verplichte maatregelen.

In het interview gaat Rutte ook in op de formatie, de langste in de parlementaire geschiedenis. Volgens hem heeft die te lang geduurd en is dat niet goed voor het vertrouwen in de politiek. “Gelukkig staat er straks een sterk team op het bordes. Ik ga niet tegen Nederland zeggen dat ze daar maar vertrouwen in moeten hebben. Want Nederland zal zeggen: laat het eerst maar eens zien.”

‘Als een soort slang je huid afwerpen, daar geloof ik niet in’

Rutte zal zich niet ineens als een totaal andere premier opstellen, laat hij weten. “Het is onmogelijk om jezelf opnieuw uit te vinden. Als een soort slang je huid afwerpen, daar geloof ik helemaal niet in.” Wel laat hij weten dat er voortaan kritischer naar het handelen van het kabinet en de premier zal worden gekeken.

Of de formatie in de toekomst op de schop gaat, kan Rutte niet zeggen. Wel zegt hij dat hij van mening is dat het staatshoofd weer een rol zou kunnen spelen. “Wat volgens mij niet heeft geholpen, is dat de koning uit de formatie is gehaald.”

In 2012 is de rol die het staatshoofd in kabinetsformaties speelde aan de Tweede Kamer gegeven. “Het is niet zo dat de formatie opeens drie maanden korter duurt als je de koning terughaalt, maar het zou wel helpen”, denkt Rutte.

Bron

Deel dit bericht