Rookverbod in verpleeghuizen Elde Maasduinen; ook in eigen appartement

zorg

Ouderen die in een appartement van Zorggroep Elde Maasduinen wonen, mogen vanaf 1 oktober 2023 niet meer in hun eigen ruimte een sigaret, pijp of e-sigaret opsteken. De zorggroep stelt een algeheel rookverbod in, waarbij vanaf 2025 ook op alle terreinen van de zorgcentra niet gerookt mag worden. Elde Maasduinen heeft verpleeghuizen in Boxtel, Liempde, Esch, Sint-Michielsgestel, Kaatsheuvel, Loon op Zand, Waalwijk en Rijen. Dit meldt de Gelderlander. 

De voorzitter van de raad van bestuur van Zorggroep Elde Maasduinen noemt het onvoorstelbaar dat deze stappen nog niet eerder zijn gezet. “Wij zijn een zorginstelling en zorgen voor ouderen. Dan is het logisch dat je je ook zorgen maakt over de gezondheidsschade die rokers kunnen veroorzaken aan anderen. Dus ook onze mensen die hen verzorgen”, zegt Miranda de Vries.

Rookverbod tijdens betaalde pauzes

Vanaf 1 oktober 2023 mag dus niemand meer roken in de appartementen en vanaf 2024 is het medewerkers niet meer toegestaan om tijdens hun betaalde pauze een sigaret op te steken. Dat mag alleen nog in hun eigen tijd of tijdens een onbetaalde pauze.

Inmiddels zijn de bewoners en hun familieleden op de hoogte gesteld van de maatregelen, maar niet iedereen is er even blij mee. De zoon van de 90-jarige Neeltje Doruijter noemt de snelle invoering belachelijk. “Ze rookt al zeventig jaar. Dat rokertje is het enige wat ze nog heeft.” Zelf geeft ze aan misschien wel een huurhuisje in de buurt te zoeken en daar maar te gaan wonen.

Bron

Deel dit bericht