Rookmelders vanaf juli verplicht, maar één op de 6 heeft ze (nog) niet

Veilig wonen

Op elke woonverdieping in Nederland is het vanaf 1 juli verplicht om een rookmelder te hebben hangen. Onderzoek van verzekeraar Interpolis wijst uit dat 17 procent van het land nog geen rookmelder in huis heeft. “Het gaat levens redden. Goedkope opladers en het schuimrubber in je bankstel zijn risico’s.”

Voor nieuwbouwwoningen gold de plicht al sinds 2003; nu legt de overheid het vanaf 1 juli ook op voor bestaande woningen. Woningeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het ophangen van de rookmelders. Bij huurwoningen is de verhuurder verantwoordelijk.

Uit de WoonMonitor, een onderzoek van verzekeraar Interpolis, blijkt dat 17 procent van de Nederlandse huishoudens geen rookmelder in huis heeft. Onder huurders is dat ietsje hoger: 20 procent.

Laks en onwetend

“De reden is meestal dat ze er gewoon niet aan denken”, zegt Thijs Rösken van Interpolis. “Gewoon onwetendheid. Vaak is er ook sprake van een zekere laksheid. Mensen schuiven het voor zich uit. Veel huishoudens hebben er eentje in een la liggen, maar vergeten hem op te hangen.”

Daarnaast kunnen mensen opzien tegen het vermeende gedoe van ophangen, batterijen vervangen en testen of hij nog werkt. Ook komt het vaak voor dat rookmelders die wel hangen niet meer werken, meestal doordat de batterijen leeg zijn.

Testknopje

Dit laatste zou volgens het Instituut Fysieke Veiligheid gelden voor ongeveer een derde van alle hangende rookmelders. “Af en toe het testknopje indrukken is daarom aan te raden”, zegt Rösken.

Uit het Interpolis-onderzoek is gebleken dat 73 procent van de Nederlanders zich niet tot nauwelijks zorgen maakt over brandgevaar.

Waar hang je rookmelders het beste op?

  • Hang minimaal een rookmelder op elke verdieping van je woning. Bij voorkeur in ‘verkeersruimtes’, zegt brandonderzoeker René De Feijter, zoals de gang. “In de routes waardoor je vlucht. Maar niet naast de keuken. Dan gaat hij bij elke pannenkoek die je laat aanbranden af.”
  • Je kunt ze het beste aan het plafond hangen, omdat rook opstijgt. Houd 50 centimeter afstand van hoeken en muren. Extra rookmelders in woonkamer en slaapkamers zijn aan te raden. Bij de omvormer van je zonnepanelen is ook een goed idee.
  • Beter kun je ze juist niet hangen in de badkamer of bij vochtige plekken of boven een verwarming.
  • Test zo nu en dan of hij nog werkt: rookmelders zijn voorzien van een testknopje.

“Wij juichen het toe wanneer mensen rookmelders ophangen”, gaat Rösken verder. “Het kan net het verschil zijn waardoor je jezelf in veiligheid kunt brengen. Daarom hebben we onze verzekerden met een woon- of inboedelverzekering ook een kaart gestuurd met informatie hierover. Er verandert overigens niets aan de dekking van onze verzekering.”

Dat betekent dat de dekking van de verzekering blijft overeind, ook als je geen rookmelder in huis blijkt te hebben gehad toen de schade ontstond.

3 minuten

“Een brand kan binnen 3 minuten zodanig om zich heen slaan, dat je het huis niet meer uit komt”, zegt René de Feijter, brandonderzoeker bij onderzoekslaboratorium Efectis. “Vroeger toen alle meubels van eikenhout waren, duurde het langer. Maar nu, met alle kunststoffen in huis, zoals het schuimrubber in je bankstel, gaat het razendsnel.”

Dat laat ook onderstaande video van Efectis zien:

Brandontwikkeling in een woonkamer. Van kaarsvlam tot flashover. Efectis Nederland BV

Ook De Feijter juicht de rookmeldersplicht toe. “Mensen die er geen hebben, denken misschien dat het bij de buren gebeurt. Maar ja, dat denken de buren ook. Het gaat gewoon levens redden. Als je slaapt, ruik je geen brandlucht. Een melder kan je net op tijd waarschuwen.”

Branden ontstaan vooral door alledaagse onoplettendheden, zegt hij, zoals ongelukjes in de keuken, waar bijvoorbeeld het fornuis aan blijft staan. “Niet opletten met het strijkijzer is er ook eentje. Of in slaap vallen met een brandende sigaret.”

Goedkope opladers

Een opvallende oorzaak die de onderzoeker noemt, zijn opladers en accu’s van oplaadbare apparatuur. “En dan vooral opladers van slechte kwaliteit, die mensen bijvoorbeeld op internet bestellen als de originele oplader kwijt of kapot is. Met de goedkopere opladers haal je een groter risico in huis dat er iets mis gaat.”

Bron

Deel dit bericht