RIVM onderzoekt langetermijneffect coronavaccins

Gezond leven

Het RIVM start een omvangrijk onderzoek naar de effectiviteit op de lange termijn van de verschillende coronavaccins in Nederland. De Vaccinatiestudie Corona (VASCO) heeft tot doel om in alle leeftijdsgroepen inzicht te geven in de mate waarin de verschillende vaccins bescherming bieden en hoe lang deze bescherming standhoudt. Ook wordt gekeken of en in welke mate de vaccins bescherming bieden tegen nieuwe varianten van corona. Iedereen die in Nederland woont en tussen de 18 tot 85 jaar oud is, kan aan het onderzoek deelnemen. Dit meldt het RIVM.

Nog niet eerder is het voorgekomen dat de gehele bevolking in korte tijd wordt uitgenodigd om nieuw ontwikkelde vaccins tegen een nieuw virus te ontvangen. Met VASCO zullen 50.000 Nederlanders gedurende 5 jaar gevolgd worden, Dit onderzoek zal de (langetermijn)effectiviteit van de vaccins in de praktijk monitoren en de verschillende vaccins kunnen vergelijken. Zowel in de algemene bevolking als in risicogroepen.

Onderzoek naar effectiviteit in de praktijk

De coronavaccins zijn getest op effectiviteit en veiligheid voorafgaand aan registratie. Omdat het virus én de vaccins nieuw zijn, is de duur van de bescherming nog onbekend. In pre-registratieonderzoeken wordt beperkt onderzocht wat de werking is van de vaccins in de risicogroepen, zoals ouderen of mensen met onderliggende ziekten. Onderzoeken om de (langetermijn)effectiviteit van de vaccins in de praktijk te monitoren en de verschillende vaccins te kunnen vergelijken zijn daarom noodzakelijk. Zowel bij gezonde personen als bij personen die tot risicogroepen behoren.

5 jaar

Mensen die zich wel of niet laten vaccineren kunnen meedoen aan het 5-jarige onderzoek. Op het moment van deelname wordt data verzameld door middel van een vragenlijst (via een app of website) en een bloedafname (zelfafname door middel van een vingerprik). Dit is nodig om rekening te kunnen houden met verschillen tussen mensen die wel en (nog) niet gevaccineerd zijn en vast te kunnen stellen of een deelnemer eerder een corona-infectie heeft gehad. Dit onderzoek is onderdeel van de evaluatie van de landelijke vaccinatiecampagne en kan bijdragen aan de toekomstige bestrijding van corona.

Bron

Deel dit bericht