RIVM: nieuwe omikronvariant opgedoken in Nederland

Gezond leven

Een nieuwe omikronvariant van het coronavirus is opgedoken in Nederland. De zogenaamde BA.5-variant van het virus werd deze week vastgesteld door het RIVM. Zorgen lijken niet meteen nodig: volgens de WHO lijkt deze omikronvariant niet ziekmakender of besmettelijker dan de variant die momenteel rondgaat in ons land.

De BA.5-variant werd gevonden na aanvullend onderzoek van het RIVM in samenwerking met kenniscentrum Saltro. Het testmonster was afgenomen op 11 april. Doordat deze variant nog niet in de wekelijkse steekproef van het RIVM is voorgekomen, lijkt het erop dat het nog niet breder is verspreid in Nederland. Hier is de variant BA.2 dominant.

Omikronvarianten BA.4 en BA.5 werden eerder al door de Wereldgezondheidsorganisatie vastgesteld in Duitsland, Denemarken en het zuiden van Afrika.

Erfelijk materiaal

Het erfelijk materiaal van BA.5 is anders dan de variant die in Nederland vooral rondgaat. Dat is vooral te zien in de ‘spikes’ van het coronavirus, die het herkenningspunt zijn voor het afweersysteem van mensen. Het RIVM onderzoekt nog of het daarom beter of slechter te herkennen is door het immuunsysteem.

Bron

Deel dit bericht