Recht op 1848 euro? Deze toeslagen gaan in 2023 omhoog

zorg

De berichtgeving rondom toeslagen vliegt ons om de oren. Toch zijn er nog Nederlanders die een hoop geld laten liggen en geen gebruik maken van de toeslagen waar zij recht op hebben. Zonde én nadelig voor de portemonnee. Want volgend jaar gaan veel van de toeslagen ook nog eens flink omhoog.

Jaarlijks zijn er 5,5 miljoen huishoudens in Nederland die minimaal één toeslag ontvangen. Toch is er nog altijd een groep die wél recht heeft op een van de vele toeslagen waar je aanspraak op kunt maken, maar die er geen gebruik van maakt, schrijft Rijksoverheid. Om (potentiële) aanvragers te bereiken, start Dienst Toeslagen volgend jaar met een zogenoemd ‘niet-gebruik’-programma, om de aanvraag van toeslagen te stimuleren.

Kinderbijslag, zorg- en huurtoeslag omhoog

Voor bepaalde toeslagen heeft de Nederlandse overheid de portemonnee getrokken om te compenseren voor stijgende kosten. Mensen die recht hebben op een zorg- en/of huurtoeslag, kunnen in 2023 op een grotere bijdrage vanuit de overheid rekenen dan het afgelopen jaar. Ook als het gaat om kinderbijslag, heeft politiek Den Haag 102 miljoen euro extra uitgetrokken, om ouders te compenseren.

Recht op zorgtoeslag

In 2023 zullen er meer mensen in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Alleenstaanden met een inkomen tot 38.520 euro op jaarbasis komen voor deze toeslag in aanmerking. In 2022 was het maximuminkomen om aanspraak te maken op deze toeslag nog 31.998 euro per jaar – voor mensen zónder toeslagenpartner. Hebben jullie thuis een gezamenlijk inkomen? In 2023 kom je tot een verzamelinkomen van 48.224 euro per jaar in aanmerking voor zorgtoeslag. Ter vergelijking: in 2022 was dit gezamenlijk nog 40.994 euro per jaar.

Niet alleen de groep mensen die recht heeft op zorgtoeslag wordt groter. Ook het bedrag dat maandelijks door de Belastingdienst wordt bijgeschreven gaat omhoog. In 2023 loopt de zorgtoeslag op tot 154 per maand, in plaats van de maximale 111 euro van 2022. Heb je recht op de maximale zorgtoeslag? Dan ontvang je via deze toeslag jaarlijks 1848 euro. Let op: de hoogte van je zorgtoeslag is inkomensafhankelijk. Hoe lager het inkomen, hoe hoger de toeslag. Benieuwd of je in aanmerking komt? Via Mijn Toeslagen kun je een proefberekening maken.

Huurhuis? Dit kun je verwachten van huurtoeslag

Niet alleen de zorgtoeslag, ook de huurtoeslag is inkomensafhankelijk. Volgens de Woonbond hebben Nederlanders met ‘lage inkomens’ recht op huurtoeslag, wat in 2022 voor alleenstaanden gelijk stond aan een bedrag van 24.075 euro op jaarbasis. In 2022 kunnen huurders met een maandelijks huurbedrag tot 763,64 euro aanspraak maken op huurslag. In het nieuwe kalenderjaar wordt dit huurbedrag verhoogd tot 808,06 euro. Daarbij schuift ook de vermogensgrens op: deze wordt in het 2023 gelijkgesteld aan 33.748 euro. In 2022 mocht je als alleenstaande nog een vermogen van 31.747 euro bezitten om aanspraak te maken op huurtoeslag. Maandelijks gaat de huurtoeslag in 2023 met 16,94 euro omhoog. Heb je recht op huurtoeslag? Dan kun je rekenen op een jaarlijkse verhoging van 203 euro in 2023.

Kinderopvang? Dit gebeurt er met de kinderopvangtoeslag

Voor de kinderopvangtoeslag staan ook de nodige veranderingen op het programma. Eerder deze maand is er op initiatief van GroenLinks en de Partij van de Arbeid een hogere compensatie doorgevoerd, om de kinderopvang betaalbaar te houden, zo schrijft Jesse Klaver eerder deze maand. In de praktijk betekent dit dat het maximaal te vergoeden uurtarief in het nieuwe jaar omhoog gaat. In plaats van een maximumtarief van 8,50 in 2022, wordt dit in 2023 een tarief van 9,12 euro voor de kinderopvang. Vanaf 2023 compenseert de overheid maandelijks voor maximaal 230 uur kinderopvang per kind.

Nog eens alle toeslagen op een rij? Lees via de link hieronder op welke toeslagen je recht hebt.

Lees ook > Nederlanders laten geld liggen: op deze toeslagen heb je recht 

Bron

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Deel dit bericht