Veel gestelde vragen aan Huurdersvoordeel.nl

Wanneer betaal ik een eigen bijdrage voor zorg?

Voor sommige ziektekosten uit het basispakket betaalt u een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld voor kraamzorg en hoortoestellen. De overheid bepaalt voor welke zorg de eigen bijdrage geldt en hoe hoog die bijdrage is.

Hoogte eigen bijdrage 2019

In de tabel staat waarvoor een eigen bijdrage geldt. En voor welk bedrag u meebetaalt. U kunt de eigen bijdrage niet vrijwillig verhogen om bijvoorbeeld de premie van de zorgverzekering te verlagen.

Eigen bijdrage in 2019

ZorgU betaalt als eigen bijdrage:
HoortoestellenVoor 18 jaar en ouder: 25% van de kosten
Kunstgebit: uitneembaar en volledig 25% van de kosten
Kunstgebit: uitneembaar en volledig kunstgebit op implantaten voor de onderkaak: 10% van de kosten
Voor de bovenkaak: 8% van de kosten
Reparaties of overzetting (rebasing) van uitneembaar en volledig kunstgebit 10% van de kosten
Schoenen: orthopedisch of allergeenvrijTot 16 jaar: € 65,50 per paar
16 jaar en ouder: € 131 per paar
PruikenAlle kosten boven € 436
Contactlenzen- € 58,50 per lens voor lenzen die langer dan 1 jaar meegaan. Als de lenzen 3 jaar meegaan betaalt u 1 keer in die 3 jaar € 58,50 per lens;
- € 58,50 per lens, voor lenzen die korter dan 1 jaar meegaan, met een maximum van € 117 per kalenderjaar. Als u in een jaar 3 keer nieuwe lenzen nodig heeft betaalt u dat jaar maar 1 keer € 58,50 per lens.
BrillenglazenTot 18 jaar: € 58,50 per brillenglas, met een maximum van € 117 per kalenderjaar
Kraamzorg thuis€ 4,40 per uur
Kraamzorg in een instelling (kraamhotel, geboortecentrum enz.). U wilt bevallen in de instelling, maar dit is medisch gezien niet nodig.U betaalt in ieder geval per dag: € 17,50 voor de moeder en € 17,50 per baby.
Afhankelijk van de instelling kan daar een bedrag bovenop komen. Is het tarief van de instelling hoger dan € 125 per dag? Dan betaalt u ook het bedrag boven die € 125.
Ziekenvervoer per auto of openbaar vervoer (niet per ambulance)€ 103 per kalenderjaar
GeneesmiddelenNeem contact op met uw zorgverzekeraar als u wilt weten of u voor een medicijn een eigen bijdrage moet betalen. En of er goedkopere vergelijkbare medicijnen zijn. Lees meer over de vergoeding van medicijnen.
Medicijnen met dezelfde werkzame stof worden in groepen ingedeeld als zij onderling vervangbaar zijn. Per groep medicijnen geldt een maximale vergoeding uit de basisverzekering. Is de prijs van een medicijn hoger dan deze vergoeding, dan betaalt u een eigen bijdrage.

Maximale eigen bijdrage geneesmiddelen

Vanaf 1 januari 2019 betaalt u maximaal €250 als eigen bijdrage voor medicijnen. Vóór 2019 was er nog geen maximum.

U betaalt uw eigen bijdrage vanaf 2019 niet meer aan de balie bij de apotheek. De apotheek vertelt u bij welke medicijnen u een eigen bijdrage betaalt. Hij stuurt de rekening naar de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar brengt de eigen bijdrage later weer bij u in rekening.

In 2018 geen eigen bijdrage, nu wel

Voor sommige medicijnen waarvoor moet worden bijbetaald is de fabrikant bereid de eigen bijdrage terug te betalen. Dat doet hij rechtstreeks aan u of via de apotheek. Fabrikanten beslissen zelf of ze daarmee doorgaan. Stopt de fabrikant van uw medicijn met het terugbetalen van de eigen bijdrage? Dan is er een kans dat u de eigen bijdrage weer zelf moet betalen. Deze eigen bijdrage is uiteraard niet hoger dan € 250 per jaar.

Ook kunnen zorgverzekeraars hun aanvullende verzekeringen veranderen. Lees uw nieuwe zorgverzekering daarom goed door. Vergelijk verschillende (aanvullende) zorgverzekeringen als u erover denkt om over te stappen.

Hoe vaak eigen bijdrage betalen

Bij sommige hulpmiddelen betaalt u een eigen bijdrage per jaar, zoals bij brillen. Staat er in de tabel geen periode aangegeven? Dan betaalt u de eigen bijdrage iedere keer dat u de zorg of het product nodig heeft. Wilt u bijvoorbeeld een extra paar orthopedische schoenen? Dan betaalt u voor dat paar dus ook een eigen bijdrage. Ook als u die schoenen in hetzelfde jaar koopt.

Verschil eigen bijdrage en eigen risico

De eigen bijdrage is iets anders dan het eigen risico. De eigen bijdrage betaalt u alleen voor de zorgkosten uit de tabel hierboven. Het eigen risico is het bedrag dat u eerst zelf betaalt op bijna alle zorgkosten uit de basisverzekering. De resterende kosten worden vergoed uit de basisverzekering.
Moet u eigen risico en een eigen bijdrage betalen? Een eigen bijdrage betaalt u altijd bovenop het eigen risico.


Deze vragen en antwoorden zijn afkomstig van de website van de Rijksoverheid

« Terug naar de veel gestelde vragen