‘Pak enkelglas vandaag aan’

Huren

Verplicht verhuurders om enkelglas in huurwoningen te vervangen door isolatieglas. Vandaag doet Woonbond-directeur Zeno Winkels deze oproep in het tv-programma EenVandaag.

Ook op warme zomerse dagen strijdt de Woonbond voor betere isolatie van huurwoningen. Voor je het weet is de zomer voorbij, gaat de kachel weer aan en schieten de stookkosten weer omhoog. Steeds meer mensen hebben moeite om hun energierekening te betalen. De meldingen stroomden deze winter binnen op het Meldpunt Energiealarm. Uit dit meldpunt kwam naar voren dat 44% van de melders nog enkelglas heeft, vooral huurders die bij een particuliere verhuurder huren.

Enkelglas moet gebrek zijn

De Woonbond wil dat minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting enkelglas tot een gebrek verklaart. Dat betekent dat verhuurders het enkelglas dan verplicht moeten vervangen door isolatieglas. Doet een verhuurder dat niet, dan kan de huurder een huurverlaging krijgen totdat het probleem is opgelost. Zo betalen huurders niet én een hoge huur én een hoge energierekening.

Lagere huur bij slechte isolatie

De oproep van de Woonbond past bij het beleidsprogramma ‘Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving’ dat minister De Jonge op 1 juni presenteerde. De minister zegt de huurprijzen meer in lijn te willen brengen met de energieprestatie van de woning: voor een slecht geïsoleerde woning betaal je dan een lage huur en voor een goed geïsoleerde woning een hogere huur.

Pak enkelglas nu aan

“De minister wil dat er in 2028 geen huurwoningen meer zijn met het slechte label E, F of G. Dat is een goede stap,” zegt Zeno Winkels. “Maar huurders zitten nu met een hoge energierekening. En enkelglas is echt niet meer van deze tijd. Pak dat vandaag aan.”

Verplicht voor alle verhuurders

Bovendien zijn de verduurzamingsafspraken voor 2028 alleen met woningcorporaties gemaakt, terwijl het hoogste percentage slechte labels in de particuliere huursector zit. Ongeveer een kwart van de woningen heeft daar nog label E, F of G. Ook daarom is het goed met een verplichting voor alle verhuurders te komen enkelglas te vervangen.

Teken de petitie

Deel jij de oproep om van enkelglas een gebrek te maken? Teken en deel dan de petitie tegen energiearmoede die we samen met De Goede Zaak en andere organisaties hebben gelanceerd.

Bron

Deel dit bericht