Overgrote deel huishoudens zit met energieprijs inmiddels onder het plafond

Huren

Ongeveer 85 procent van de huishoudens zit met het energiecontract inmiddels onder de prijzen van het prijsplafond van het kabinet. Het aanbod aan energiecontracten is ook verder toegenomen.

Dat blijkt uit cijfers die demissionair minister Rob Jetten (Klimaat) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Opvallend is de forse toename van het aantal huishoudens dat onder het prijsplafond valt: in januari ging het nog om 29,6 procent, in augustus steeg dit naar 85,6 procent. De toegenomen interesse in vaste contracten zorgt ook weer voor een groeiend aanbod. ‘Er valt voor consumenten weer wat te kiezen’, aldus Jetten.

Van dit groeiend aanbod wordt dan ook flink gebruikgemaakt: volgens de laatste Monitor Consumentenmarkt Energie van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) hebben sinds 1 juni 2023 346 duizend extra huishoudens een vast contract afgesloten.

Hoewel veel van de vaste contracten onder het prijsplafond vallen, waarschuwt de ACM consumenten om op te letten bij het afsluiten van een contract. Er zijn namelijk nog drie leveranciers die nieuwe vaste contracten aanbieden met prijzen boven het plafond. Aangezien het prijsplafond per 1 januari 2024 ophoudt, kan dit negatieve gevolgen hebben voor de consument. ‘Omdat het nieuwe stookseizoen weer voor de deur staat, is dit een goed moment om te controleren of je energiecontract ‘winterklaar’ is. Dit kan al snel enkele tientjes tot honderden euro’s per maand schelen’, zei onlangs Edwin van Houten, directeur consumenten van de ACM.

Compensatie

Ook kondigde Jetten maandag aan dat de aanvraagtermijn voor de compensatieregeling voor huishoudens met een blokaansluiting wordt verlengd tot en met 31 oktober 2023. Eerder dit jaar werd voor deze huishoudens een compensatieregeling in werking gesteld, omdat zij vanwege hun zogenoemde ‘grootverbruikersaansluiting’ niet binnen de regeling van het prijsplafond vielen. Het gaat voornamelijk om flatgebouwen en studentenwoningen. Hoewel zo’n 700 duizend huishoudens in Nederland over een blokaansluiting beschikken, blijven volgens Jetten de aanvragen voor de tegemoetkomingen ‘tot op heden achter bij de verwachtingen’.

Volgens de demissionair minister komt dit ook deels doordat huishoudens in sommige gevallen de blokaansluiting delen met een bedrijf. Gezien het feit dat bedrijven nadrukkelijk niet binnen deze regeling vallen en de compensatie gebaseerd is op een verdeling van gebruik, is het moeilijk vast te stellen op wat voor bedrag die huishoudens recht hebben. Het ministerie zegt daarom bezig te zijn met een alternatief voor deze deelsom, om zo de regeling toegankelijker te maken.

 

Bron

Deel dit bericht