Overgewicht en corona

Gezond leven

Al in het begin van de coronacrisis valt het op: er liggen op de IC veel mensen met overgewicht. Wat zijn de cijfers en wat is er bekend over het risico van mensen met overgewicht als ze besmet raken met het virus?

Er is onderzoek gedaan naar coronapatiënten op de intensive care (IC) in Nederland. Begin januari 2021 zijn er nieuwe cijfers gepubliceerd.

Wat zeggen de cijfers?

Zo’n 78% van de coronapatiënten op de IC heeft overgewicht (BMI van 25 of meer). Dit is hoger dan in de normale bevolking. Hier heeft 50% van de volwassenen overgewicht.

34% van de coronapatiënten op de IC heeft zelfs ernstig overgewicht (BMI van 30 of meer). Dit is ook hoger dan in de normale bevolking. Hier heeft 15% ernstig overgewicht.

Coronapatiënten op de IC met overgewicht

Overgewicht-en-corona-tussen-afbeelding-huurdervitaal-format

Benieuwd naar je BMI? > Bereken je BMI
Benieuwd naar het onderzoek? > Lees het rapport (6 januari 2021)

Bron: Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE)

Meer kans op ernstige problemen

Coronapatiënten met ernstig overgewicht hebben een verhoogd risico op ernstige problemen. Ze hebben een grotere kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden of op de IC terecht te komen.

Waarom meer risico bij overgewicht?

  • Bij overgewicht is het afweersysteem meestal verstoord. In buikvet komen hormonen en ontstekingsstoffen vrij. Hierdoor staat het afweersysteem voortdurende aan en raakt uit balans. Het virus krijgt meer kans zich te vermenigvuldigen en de kans dat je ernstig ziek wordt is ook groter.
  • ​Mensen met ernstig overgewicht hebben vaker hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, slaapapneu of diabetes. Deze aandoeningen verhogen de kans op een ernstiger verloop.
  • Mensen met ernstig overgewicht ademen moeilijker en zijn lastiger te beademen op de intensive care.
  • Bij ernstig overgewicht draag je mogelijk meer coronavirusdeeltjes met je mee, omdat het virus zich kan nestelen in vetmassa. Daardoor ben je mogelijk ook besmettelijker bij corona.
  • Bij ernstig overgewicht werken vaccins, zoals de griepprik, over het algemeen iets minder goed. Dit komt doordat het immuunsysteem verstoord is. Mogelijk werkt ook het coronavaccin minder goed bij deze groep.

Wat kun je zelf doen?

Bij mensen met ernstig overgewicht is het afweersysteem meestal verstoord. Door af te vallen gaat dit systeem beter werken. Ook met een gezonde leefstijl verbeter je je afweersysteem. Dat laatste geldt voor iedereen, ook als je geen overgewicht hebt. Gezonder leven kan je afweer al binnen een paar weken sterker maken.

Als je wil afvallen, is het goed om een plan te maken. Kies niet voor een crash-dieet, maar zorg ervoor dat je geleidelijk afvalt. Dat is gezonder en maakt de kans groter dat de kilo’s er ook vanaf blijven.

Tips over je afweer

Tips om af te vallen

Meer onderzoek nodig

Er is meer onderzoek nodig om de relatie tussen overgewicht en corona helder te krijgen.

  • Overgewicht komt vaker voor bij corona-patiënten die op de IC liggen.
  • ​We weten nog niet goed of overgewicht ook de oorzaak is van het ernstigere verloop. Mensen met ernstig overgewicht hebben ook vaak andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten of diabetes. Hierdoor is ook de kans op een ernstiger verloop verhoogd.

Meer over onderzoek naar corona

Bron

Deel dit bericht