Ook dit jaar weer veel minder flexwoningen neergezet dan beoogd

Huren

Het aantal gerealiseerde flexwoningen blijft ook dit jaar sterk achter bij de eerder gestelde doelstellingen. De eerste drie kwartalen van dit jaar zijn er ruim vierduizend van neergezet, aanzienlijk minder dan de beoogde vijftienduizend in 2023.

Dit blijkt uit de cijfers die demissionair woonminister Hugo de Jonge vrijdagmiddag publiceerde. De minister kondigde vorig jaar aan dat hij er 37.500 geplaatst wilde hebben voor het eind van 2024, maar dat aantal lijkt ver weg.

De Jonge ziet veel brood in de tijdelijke woningen die in een fabriek zijn gemaakt en voor maximaal vijftien jaar worden geplaatst. Aanzienlijk sneller dan met reguliere, permanente bouw kunnen flexwoningen extra woonruimte bieden in een tijd van extreme woningnood.

Daarom zette de minister er flink op in: in 2022 hadden er 7.500 flexwoningen geplaatst moeten worden en in 2023 en 2024 telkens 15.000. Onder meer statushouders, spoedzoekers en jongeren zouden op die manier onderdak krijgen.

Versnellen

Maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Gemeenten hebben moeite om locaties te vinden. En als zij plekken voor flexwoningen aanwijzen, maken omwonenden vaak bezwaar. Dat is zeker het geval als duidelijk is dat er (ook) statushouders komen te wonen.

Om de realisatie van De Jonges plan te versnellen, kocht het Rijksvastgoedbedrijf vorig jaar zelf tweeduizend flexwoningen aan. Gemeenten hoefden de woonmodules niet zelf te bestellen, maar konden ze kant en klaar van het Rijk afnemen, zo was het idee.

Die beoogde versnelling bleef uit. Afgelopen zomer lagen de aangekochte woonmodules bijna allemaal nog in de opslag. Nu zijn ze wel bijna allemaal verkocht, aldus het ministerie. ‘Hoewel het tempo niet is waar we op rekenden, is, als in de loop van komend jaar alle woningen bewoond zijn, de realisatie van extra woonruimte nog steeds vier keer sneller gegaan dan bij de reguliere bouw’, aldus de minister. ‘In die zin is het dus een succes.’

Ook vindt de minister het hoopgevend dat er bij gemeenten voor komend jaar plannen liggen voor maar liefst zeventienduizend flexwoningen. ‘Maar deze plannen moeten nog wel leiden tot daadwerkelijke realisatie.’ Tussen plannen en het daadwerkelijk plaatsen van de modulaire woningen blijkt alleen nogal een gat te zitten. Van het aantal geplande verplaatsbare woningen voor 2023, is nog niet de helft er ook daadwerkelijk gekomen.

Bron

Deel dit bericht