Online training helpt horecamedewerkers omgaan met mensen met dementie

Gezond leven

Na een lange periode van onzekerheid openen horecagelegenheden weer hun deuren. Voor mensen met dementie is het extra belangrijk om er weer op uit te gaan. Maar het bezoeken van een horecagelegenheid is soms best lastig. Moeite om de menukaart of de CoronaCheck-app te begrijpen, drukte ervaren en niet altijd begrepen worden door het personeel. Door de 15 minuten durende online training te volgen weten horecamedewerkers hoe ze dementie herkennen én hoe ze mensen met dementie op hun gemak stellen. Dit meldt Alzheimer Nederland.

In Nederland leven zo’n 290.000 mensen met dementie. Vanwege de vergrijzing loopt dit aantal naar verwachting de komende jaren fors op, naar een half miljoen in 2040. De meeste mensen met dementie wonen thuis. Zij doen de dagelijkse boodschappen, gaan naar de kapper en drinken graag een kopje koffie buiten de deur.

Met een beetje hulp

Meesterkok Ron Blaauw, te zien in het tv programma Restaurant Misverstand, maakte de ziekte van dichtbij mee. Hij vindt het belangrijk dat mensen met dementie kunnen blijven meedraaien in de maatschappij. “Met een beetje hulp en begeleiding is dat mogelijk. Ik vind het heel belangrijk om mensen met dementie het gevoel te geven dat ze op een gewone manier uit eten kunnen gaan. Ik heb mijn daarom medewerkers gevraagd om de online training ‘GOED omgaan met dementie in de horeca’ te volgen voor een betere beleving voor mensen met dementie én onze medewerkers.”

Iedereen kan goed omgaan met dementie

Meestal is het personeel niet op de hoogte van het feit dat mensen met dementie hun gelegenheid bezoeken. Hoe herken je dan dat iemand mogelijk dementie heeft? En hoe kun je hen op een goede manier ontvangen? Dat is eenvoudig te leren in de gratis online training. In 15 minuten leren medewerkers de signalen van dementie te herkennen en beter om te gaan met gasten met dementie. “Het mooie is dat de training voor iedereen te doen is. Of je nu op een terras werkt, in een luxe restaurant of in een cafetaria: Iedereen kan het”, aldus Ron Blaauw. “Herken je de signalen en voel je dat een beetje aan, dan voelt een gast met dementie zich veel beter op z’n gemak.”

Gratis online training

De online training voor iedereen die werkzaam is in de horeca is gratis beschikbaar op www.samendementievriendelijk.nl/horeca. Samen dementievriendelijk is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid n Alzheimer Nederland om Nederlanders bewust te maken van de impact van dementie op de samenleving en mensen te trainen bij het herkennen van mensen met dementie en hen te helpen.

Bron

Deel dit bericht