Ongezonde leefstijl en leefomgeving veroorzaakt een derde van kankergevallen

zorg

Een ongezonde leefstijl en leefomgeving veroorzaakt een derde van alle kankergevallen in Nederland. Roken is de grootste boosdoener, maar ook ongezond eten en onvoldoende bescherming tegen de zon leiden tot veel kankergevallen.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van TNO in opdracht vanĀ KWF Kankerbestrijding. Volgens de organisatie kunnen 40.000 kankergevallen per jaar voorkomen worden.

Naar schatting krijgen 19.095 mensen per jaar kanker door roken. Onvoldoende bescherming tegen de zon leidt tot 6.374 diagnoses. Nog eens 6.452 mensen krijgen kanker door ongezond eten. Denk aan te weinig groente, fruit en voedingsvezels. Ook het eten van te veel bewerkt vlees is ongezond.

Andere belangrijke risicofactoren zijn onder meer fijnstof. Die veroorzaken naar schatting 2.548 kankerdiagnoses per jaar, wat neerkomt op zo’n 2 procent van het totaal. De laatste keer dat onderzoekers een schatting deden naar de invloed van al deze risicofactoren op het aantal kankerdiagnoses was in 2014.

“Deze studie laat zien dat we op een derde van alle kanker invloed hebben”, zegt KWF-directeur Carla van Gils in een verklaring. “Een aanzienlijk deel.” Het KWF vindt dat er preventieve maatregelen genomen moeten worden, zodat mensen minder gaan roken en ongezond eten.

Bron

Deel dit bericht