Onderzoek: ‘Helft van de 65-plussers kan coronavirus een tweede keer krijgen’

Gezond leven

Ouderen die het coronavirus gehad hebben, lopen na een aantal maanden een aanzienlijke kans om opnieuw besmet te raken met het virus. Bijna de helft van de 65-plussers is na een half jaar al weer bevattelijk voor een nieuwe corona-infectie. Bij mensen onder de 65, is die kans ongeveer één op vijf.

Dat blijkt uit een grootschalige analyse van herbesmettingen met het coronavirus, uitgevoerd in Denemarken. Van ruim 11.000 deelnemers die tijdens de eerste golf positief testten voor het virus, bleken er 72 tijdens de volgende golf voor een tweede keer het coronavirus opgelopen te hebben. En het gros van die 72 mensen bleek 65+ te zijn.

Tweede keer coronavirus 

Dat lijkt misschien maar weinig, maar de specialisten noemen het ‘relatief alarmerend’ in het gerenommeerde vakblad The Lancet. Veel mensen denken na een infectie beschermd te zijn, maar lopen dus nog wel degelijk kans om het coronavirus een tweede keer op te lopen. Ook als je het virus al gehad hebt, moet je vooral als 65-plusser dus nog oppassen. Maar ook één op de vijf mensen jonger dan die leeftijd loopt nog steeds kans op een herinfectie.

Maar, zegt het team van wetenschappers: het is nog niet duidelijk hoe ziek mensen de tweede keer werden van het coronavirus. De kans is groot dat het de tweede keer minder ernstig verloopt, omdat het immuunsysteem dan al antistoffen heeft. Het lichaam kan zich het virus als het ware nog herinneren, waardoor je lijf sneller in actie kan komen. Toch is het wel belangrijk dat vooral de kwetsbare groep ouderen, ook na een coronabesmetting goed uit blijft kijken.

Lees ook:
De Jonge: ‘Vaccineren met AstraZeneca wordt volgende week weer hervat’

Zes maanden bescherming

Maar het is niet alleen slecht nieuws, blijkt uit de Deense cijfers. In het eerste half jaar na een coronabesmetting, is vrijwel iedereen nog beschermd tegen het virus. In die tijd is de kans dus zeer klein dat je het coronavirus een tweede keer oploopt. Daarna is gemiddeld gezien nog zo’n tachtig procent van de mensen immuun. Maar onder ouderen ligt dat dus aanzienlijk lager: van de 65-plussers heeft slechts 47 procent voldoende antistoffen om ze te beschermen tegen het oplopen van het coronavirus voor een tweede keer.

Het is nog onduidelijk hoe het met deze cijfers precies zit bij alle verschillende coronavarianten die er inmiddels zijn. Ook is nog niet duidelijk of die immuniteit op een later moment verder wegzakt, omdat die cijfers nog niet beschikbaar zijn.

Coronavaccinatie mogelijk oplossing

De onderzoekers gaan ervan uit dat de coronavaccinatie dit probleem gedeeltelijk op kan lossen. Die beschermen namelijk langer en beter tegen het virus dan een gewone, natuurlijke infectie. Virussen beschikken namelijk over allerlei trucjes om de afweeropbouw weer te verstoren, die vaccins niet hebben. Daardoor kan het lichaam beter aan de slag gaan met het aanmaken van antistoffen na een prik, om je bescherming te bieden.

Bron

Deel dit bericht