Nieuwe online keuzehulp informeert over coronavaccinatie

Gezond leven

NIJMEGEN – Wie twijfelt over het wel of niet nemen van een coronavaccinatie kan terecht op een nieuwe website van het Nijmeegse Radboudumc en onderzoeksinstituut TNO. Op coronavaccinatie-keuzehulp.nl kun je je kennis testen over het vaccineren en je afwegingen op een rijtje zetten.

De website is vanaf vandaag beschikbaar. Reden om deze te maken is dat uit onderzoek van het RIVM blijkt dat het voor mensen die twijfelen relevant is om technische informatie te krijgen. Ook willen mensen bijvoorbeeld graag weten wat het vaccineren betekent voor het eigen welzijn en dat van anderen.

Voor- en tegenargumenten

Aan de hand van vragen wordt de werking van een vaccin uitgelegd. De keuzehulp zet je eigen argumenten voor en tegen een vaccinatie op een rij. ‘Je gaf drie redenen om wel te vaccineren en één reden om niet te vaccineren’, kun je als gebruiker als slotconclusie voorgeschoteld krijgen. Waarbij die redenen nog eens opgesomd worden.

Naast de feitelijke informatie en een reeks vragen die je inzicht kunnen geven in die eigen voors en tegens bij het vaccineren, wordt de gebruiker van de site ook geholpen bij het aangaan van een gesprek met anderen. Arts en senior onderzoeker Jeannine Hautvast van het Radboudumc: ,,Mensen hechten ook veel waarde aan de ervaringen van anderen en hun motivatie achter hun keuzes. Daarom biedt de keuzehulp, voor hen die twijfelen, ook een gespreksmodule.’’ Daarmee kunnen de gebruikers bedenken met wie ze een gesprek aan zouden willen gaan en wat zij met die ander zouden willen bespreken.

Bron

Deel dit bericht