Nieuwe coronaregels: dit verandert vanaf vandaag voor vakantiegangers

Gezond leven

Nederland geldt voor Duitsers vanaf vandaag als hoogrisicogebied. Wie vanuit Nederland naar Duitsland reist (en niet is gevaccineerd) moet in quarantaine. Die regels gelden voor alle reizigers van 6 jaar en ouder en dat kan problemen opleveren. Tegelijkertijd geeft Nederland minder snel oranje reisadviezen aan andere Europese landen, maar daar staat wel iets anders tegenover.

Duitsland beschouwt niet alleen Nederland maar ook Spanje vanaf vandaag als hoogrisicogebied. Er gaan strengere regels gelden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Tien dagen quarantaine

In de praktijk betekent dit dat reizigers na een verblijf in Nederland bij aankomst in Duitsland in quarantaine moeten, tenzij ze volledig zijn gevaccineerd of zijn hersteld van het coronavirus. Die quarantaine duurt in principe tien dagen, maar kan vroegtijdig worden beƫindigd als mensen na vijf dagen negatief testen.

Mensen moeten voordat ze de grens met Duitsland overgaan beschikken over bewijs dat ze zijn gevaccineerd, onlangs getest of zijn genezen van het coronavirus. Ze moeten die gegevens ook via een formulier op internet doorgeven aan de Duitse autoriteiten.

Ook kinderen

De regels gelden niet alleen voor volwassenen, maar voor alle reizigers van 6 jaar en ouder. Dat kan ook een probleem zijn voor Duitsers die met hun gezinnen vakantie vieren in Nederland of Spanje. Veel Duitse volwassenen zijn al gevaccineerd, maar hun kinderen vaak nog niet.

De Duitse autoriteiten maken wel een uitzondering voor bepaalde groepen reizigers. Het gaat dan om mensen die zonder te stoppen door een hoogrisicogebied zijn gereden en personen die op doorreis zijn naar een ander land en zorgen dat ze de snelst mogelijke route door Duitsland nemen.

De Jonge: ‘Coronabewijs nodig’

Verder maakte coronaminister Hugo de Jonge gisteren bekend dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vanaf vandaag minder snel een oranje reisadvies zal geven aan landen binnen de Europese Unie. Daar staat tegenover dat wie binnenkort terugkeert uit een land met een geel reisadvies wel een coronabewijs nodig heeft.

Dat in een land veel coronabesmettingen zijn, is volgens De Jonge geen reden meer voor een oranje reisadvies.

Daar liggen drie ontwikkelingen aan ten grondslag: het hoge aantal vaccinaties (meer dan de helft van de Europese volwassenen is volledig gevaccineerd, in Nederland is dat 59 procent), de druk op ziekenhuizen en ic’s is beheersbaar en door het coronabewijs zijn er binnen de EU sinds begin deze maand duidelijke afspraken over reizen.

Testen bij terugkomst

De Jonge benadrukt echter het belang van testen bij terugkomst. Als iedereen dat doet, dan kan een nieuwe opleving van het virus gedempt worden, zegt hij. Daarom heeft iedereen van 12 jaar of ouder die op of na 8 augustus terugkomt uit een EU-land met een geel reisadvies, bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs nodig.

Dat betekent dat hij of zij volledig gevaccineerd moet zijn, recent hersteld moet zijn van corona of maximaal 48 uur voor terugkomst een PCR- of 24 uur voor terugkomst een antigeentest moet hebben gedaan en daar een negatief testresultaat van kunnen overleggen. Vervoermaatschappijen zullen deze coronabewijzen voor het instappen controleren.

Bron

Deel dit bericht